THEPOWERGAME
*** Είναι ένα συμπέρασμα, που δείχνει να προκύπτει μάλλον αβίαστα, μετά κι από τις τελευταίες συναντήσεις στο περιθώριο της φετινής Med-9 (αλλά και όχι μόνο), η οποία δεν είχε καμία σχέση με την περσινή, ως προς αυτό το θέμα: Το κλίμα για την Τουρκία στους κόλπους των ευρωπαϊκών χωρών, βελτιώνεται. Υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζεται τόσο εχθρικά όσο πέρυσι, ακόμα κι από την Γαλλία. Εξαιτίας του νέου προσφυγικού κύματος, από το Αφγανιστάν; Ενδεχομένως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και η Γερμανία έκανε πολύ δουλειά, προς αυτή την κατεύθυνση.
^^^ Όσοι ξέρουν, υποστηρίζουν ότι η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ, έκανε πολύ δουλειά σε αυτό το μέτωπο. Ακόμα και την Πέμπτη το βράδυ, στο δείπνο εργασίας που είχε με τον Μακρόν, στο Παρίσι, εκτός από τη συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας, για το μεταναστευτικό (κυρίως) συζητούσαν. Όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία και ο ρόλος της, είναι κυρίαρχα θέματα. Μας λένε ότι σε επίπεδο Βερολίνου, αυτό που κάνει κυρίως η Μέρκελ, αυτόν τον καιρό, είναι να προσπαθεί να δεσμεύσει όλους του υποψήφιους καγκελάριους στη «γραμμή» της. Και μαζί και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
### Αλλά κι ο Μακρόν, με τη σειρά του, αποφάσισε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία έναν επικίνδυνο παράγοντα στην περιοχή, αλλά για λόγους ισορροπιών δείχνει να μεταβάλει στάση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύντομη τετ α τετ συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιχείρησε να του το εξηγήσει. Μάλιστα, κατά την ίδια εκδοχή, το γεγονός ότι η Ελλάδα δημοσιοποίησε την παραγγελία των επιπλέον έξι νέων Rafale, δυσκόλεψε τους χειρισμούς του, καθώς ενέτεινε τη δυσπιστία της Μέρκελ απέναντι στον άξονα Αθήνας – Παρισιού.
@@@ Σε κάθε περίπτωση, μια μετακίνηση γεωπολιτικών πλακών παρατηρήθηκε στη φετινή Med. Και κάπου είναι λογικό. Δεν είναι μόνο το αφγανικό, που παίζει το ρόλο του. Η ιστορία με τους AUKUS και τη συμμαχία στον Ειρηνικό, αλλά και ο παράγοντας των γερμανικών εκλογών, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, είναι επίσης πολύ κρίσιμα θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μακρόν, αποφάσισε να συναντηθεί με σχεδόν όλους τους υποψηφίους καγκελαρίους, για να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Κι ύστερα, στο βάθος, υπάρχει και ο παράγοντας γαλλικές προεδρικές εκλογές, την ερχόμενη άνοιξη. Οπότε, στο τέλος της ημέρας, όλα τα παραπάνω, έρχονται και συνδυάζονται για να προκύψει το γνωστό αποτέλεσμα.
*** Πίσω, στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή, τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μαρτυρούν μια προοδευτικά όλο και μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης στο κομμάτι των νέων. Σε βαθμό, ενίοτε, ανησυχητικό. Εξ ου και η στροφή που παρατηρείται, σε επίπεδο παροχών, προς αυτή την κατηγορία.
^^^ Θυμίζουμε ότι στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, το κομμάτι «νέοι» ήταν ένα από τα τρία βασικά σημεία της ομιλίας του, όταν μπήκε στο «ζουμερό» κομμάτι της, ενώ, αμέσως μετά, στην Αθήνα, τη σκυτάλη πήραν στενοί συνεργάτες του. Μέχρι και (πολύ) φθηνά σπίτια για νέα ζευγάρια ανακοίνωσαν.
### Η διαδικασία, πάντως, που ακολουθήθηκε ως προς αυτές τις τελευταίες ανακοινώσεις, ήταν μάλλον πρωτότυπη. Στο off the record, συναντήσεις με δημοσιογράφους κατά ομάδες, με ανακοινώσεις ουσίας. Σε κάτι αποσκοπεί αυτή η τακτική, είναι προφανές. Μένει να διαπιστώσουμε, προσεχώς, σε τι.
*** Θεωρείται το απόλυτο success story. Κι να ξέρετε ότι ως τέτοιο θα διαφημίζεται, από εδώ και στο εξής, από την κυβέρνηση και το Μαξίμου, όταν θα αναφέρονται στο κομμάτι αποκρατικοποιήσεις. Ο λόγος αφορά στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ ευρώ στο αυστραλιανό fund Macquarie. Και δικαιολογημένα: Είναι, πλέον η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, ως προς το τίμημα που επετεύχθη.
^^^ Στο Μαξίμου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά, ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν. Όλοι περίμεναν ένα ποσό γύρω στο 1,4 δισ. το πολύ και ο φάκελος «έβγαλε» 700 εκατ. παραπάνω. Είναι να μην τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση;
### Να κάνουμε μια πρόβλεψη; Οι Αυστραλοί, στο τέλος της ημέρας, θα τα βγάλουν τα λεφτά τους.