THEPOWERGAME
*** Πέρασε στα ψιλά, κατά τη δημοσιογραφική ορολογία, ωστόσο δεν θα έπρεπε. Γιατί είναι κάτι μοναδικό. Η Ελλάδα, χωρίς επενδυτική βαθμίδα και ούσα, ακόμα, ουσιαστικά υπό εποπτεία κατάφερε να δανειστεί με επιτόκιο μικρότερο της Ιταλίας. Κι όχι μόνο αυτό. Το κατάφερε σε μια μεγάλη διάρκεια – 30ετία – γεγονός που σημαίνει, για όσους ξέρουν, ότι οι ξένοι επενδυτές μακροπρόθεσμα εμπιστεύονται περισσότερο τις προοπτικές της χώρας μας, σε σχέση με εκείνες της γείτονος. Δεν το λες και λίγο. Γιατί, αν συνδυάσεις όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνεις ότι η μεθεπόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας είναι ελπιδοφόρα.
^^^ Το θέμα είναι τι γίνεται με την επόμενη. Κι αυτό γιατί οι κρίσεις είναι απανωτές, η κληρονομιά από την υπερδεκαετή ύφεση είναι βαριά και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται άμεσα αρνητικά. «Προχθές», στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ας πούμε, Σταϊκούρας και Άδωνις, γύρισαν την κουβέντα στο κύμα ακρίβειας που μας χτύπησε την πόρτα. Ήταν μια κουβέντα εκτός ατζέντας, υπό το βάρος του άγχους που αισθάνονται για τα μελλούμενα. Με τις τιμές των πρώτη υλών διεθνώς να αυξάνουν κατακόρυφα, τις ελλείψεις σε βασικά συστατικά του «κύκλου» παραγωγής να είναι πλέον εμφανείς και τα μεταφορικά να έχουν εκτοξευθεί. Όπερ σημαίνει ότι το κοκτέιλ που δημιουργείται είναι εκρηκτικό.
### Η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει αυτό που έρχεται. Ακόμα και ο Μητσοτάκης, που συνήθως εμφανίζεται καθησυχαστικός σε αυτές τις περιπτώσεις, τους είπε ότι «είναι σε γνώση» και «το παρακολουθεί». Για την ακρίβεια, ανησυχεί αλλά δεν το λέει…
*** Στο μεταξύ, για να επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, στις ομολογιακές εκδόσεις δηλαδή, αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις είναι ότι το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, για φέτος, μάλλον έχει καλυφθεί. Συνεπώς, από εδώ και στο εξής – και μέχρι το Δεκέμβριο – ο ΟΔΔΗΧ θα επιδίδεται στο ευγενές σπορ της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους. Κάνει καλά; Ναι. Γιατί αυτή τη στιγμή δανείζεται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Κι έτσι το δανεικό φρέσκο χρήμα δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος. Οπότε, να η ευκαιρία!
^^^ Άσε που σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ βραχυχρόνιου δανεισμού, τα ξένα funds στριμώχνονται για να μας δανείσουν. Για την ακρίβεια, μας πληρώνουν για να μας δανείσουν! Τι, δεν το πιστεύετε; Ρίξτε μια ματιά τότε στο επιτόκιο των τρίμηνων, ας πούμε, και θα καταλάβετε. Θα αναρωτηθείτε κι εύλογα: Γιατί το κάνουν; Επειδή μας αγαπούν ή για την καλή τους την καρδιά; Προφανώς, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Απλά, υπάρχει τόσο υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα, που κάπου πρέπει να τοποθετήσουν το χρήμα τους προσωρινά, χωρίς μεγάλη ζημία. Οπότε…
*** Υπάρχει ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον Ερντογάν τώρα, άμεσα; Μην βιάζεστε να απαντήσετε αρνητικά. Δεν λέμε ότι θα συναντηθούν, αλλά επειδή κατά πάσα πιθανότητα και οι δυο θα βρεθούν ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κρατήστε μια πισινή.
^^^ Αυτό για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι η «γραμμή» Σουρανή – Καλίν είναι πάντα ανοικτή. Κι αυτό είναι καλό. Επειδή λοιπόν από την «γραμμή» αυτή έχουν ζυμωθεί κατά καιρούς διάφορες πρωτοβουλίες, δεν αποκλείεται και τώρα να γίνει κάτι ανάλογο, αν κριθεί απαραίτητο.
### Να θυμίσουμε εδώ, απλά, ότι η Αθήνα έχει πει ότι δεν φοβάται τον διάλογο. Αντιθέτως, γιατί ξέρει ακριβώς τι θέλει. Η Άγκυρα, όμως; Τι θέλει; Γιατί αλλάζει άποψη και θέσεις, αναλόγως με το πόσο στριμωγμένη αισθάνεται ότι είναι.