THEPOWERGAME
-Οι έλεγχοι από τα ειδικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ σαφώς και δεν είναι ανάλογοι σε ένταση και έκταση, με αυτούς της προ πανδημίας περιόδου και ο λόγος είναι προφανής. Από τις στοχευμένες εφόδους, που γίνονται, επιβεβαιώνεται, πάντως, ότι η φοροδιαφυγή κάνει θραύση, καθώς ουκ ολίγοι επαγγελματίες ρισκάρουν το «λουκέτο» και προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα των προηγούμενων μηνών, μη εκδίδοντας αποδείξεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός καφέ στην ακριτική Ορεστιάδα, που δεν έκοψε 2.600 «χαρτάκια»…
-Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή μάλλον χαλαρά, ωστόσο το 2022 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά. Και δεν μιλάμε μόνο για ελέγχους αποδείξεων, αλλά για στοχευμένους ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία, με βάση το προφίλ κλάδων- επιχειρήσεων και με «όπλο» κυρίως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ελεγκτικές Αρχές από τα δεδομένα που «φόρτωσαν» οι ίδιες επιχειρήσεις, για να αντλήσουν χρήμα από τα «εργαλεία» για την πανδημία.
-Ειδικά, δε, για τα καταλύματα, που μάλλον έπεσαν στα… «μαλακά» αυτό το καλοκαίρι– εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις- δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι πληρότητες που αγγίζουν το 100% τον Ιούλιο και Αύγουστο. Από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που θα υποβληθούν στο επόμενο δίμηνο, θα φανεί αν είναι βάσιμες οι υποψίες ότι μεγάλο μέρος αυτού του τζίρου θα επιχειρηθεί να… εξαφανιστεί από τα μάτια της εφορίας. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, όταν άπαντες περίμεναν πλεόνασμα εισπράξεων…
-Ο Ιούλιος χάλασε την καλή διάθεση του οικονομικού επιτελείου για έναν ακόμα λόγο. Η απασχόληση «φρέναρε» για τα καλά, παρά τη θετική εικόνα στον τουρισμό τον Ιούλιο. Δεν είναι μόνο ότι έγιναν περίπου 18.000 λιγότερες προσλήψεις από τον περσινό Ιούλιο, με την πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω κορονοϊού, είναι ότι είχαμε και περίπου 4.000 περισσότερες απολύσεις. Όσο για τον πρωτοφανή αριθμό «οικειοθελών αποχωρήσεων», που ήταν σχεδόν 22.000 περισσότερες από πέρσι, είναι προφανές ότι πολλές από αυτές «βαφτίστηκαν» οικειοθελείς σε συμφωνία (;) με τους εργαζόμενους, προκειμένου οι εργοδότες να μη χάνουν τα ευεργετήματα των χρηματοδοτικών “εργαλείων” για την πανδημία…
-Αιφνιδιάστηκαν οι αγορές από τα αρνητικά στοιχεία για την Κίνα, που δείχνουν ότι οι «πληγές» από την πανδημία δεν θα επουλωθούν τόσο εύκολα. Το μόνο θετικό θα μπορούσε να πει κανείς είναι η «βουτιά» της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια. Οι Έλληνες καταναλωτές μη σπεύσουν, πάντως, να αναστενάξουν με ανακούφιση, γιατί διαφορά στην τιμή των καυσίμων θα φανεί μόνο αν αυτή η πτώση των διεθνών τιμών συνεχιστεί. Προς το παρόν η μέση τιμή της αμόλυβδης διατηρείται στο 1,69 ευρώ, ενώ στις Κυκλάδες σταθερά «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ…