THEPOWERGAME
Ευκαιρία όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακακάκης.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist είπε ότι το RRF, αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης για την Ευρώπη, καθώς αξιοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο την εμπειρία της περασμένης δεκαετίας. Η εμπειρία αυτή κατά τον κ. Σκυλακάκη, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία αφενός να ξεπεράσει πιο εύκολα την κρίση που έφερε ο κορονοϊός, αφετέρου να φέρει ένα πιο ευέλικτο μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος. Επιπλέον έγιναν βήματα μεγαλύτερης ενοποίησης, όπως ήταν η αμοιβαιοποίηση του χρέους έστω και για πρώτη φορά και αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός να παραμείνει εσαεί, εφόσον βεβαίως ξεπεραστούν οι φόβοι από διάφορες χώρες στο πως δαπανήθηκαν αυτά τα κεφάλαια.
Για την Ελλάδα, το RRF αποτελεί επίσης εξαιρετική ευκαιρία, λόγω του μεγέθους του πακέτου που λαμβάνει. Αυτό θα επιτρέψει στην αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κενού που προκάλεσε η ύφεση της περασμένης δεκαετίας και το οποίο δεν καλύφθηκε ακόμη και μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Γι’ αυτό η χώρα επέλεξε, εκτός από τις επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ, να λάβει το σύνολο των δανείων ύψους 12,3 δισ. ευρώ που παρέχει το Ταμείο στη χώρα.
Απώτερος στόχος είναι η κινητοποίηση συνολικά 60 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το επενδυτικό κενό που έχει σημειωθεί στη χώρας μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Όλη αυτή τη περίοδο η χώρα επένδυε το μισό περίπου εκείνου που έπρατταν οι εταίροι της στην Ε.Ε. καθιστώντας τη χώρα λιγότερο ανταγωνιστική, αφού σε μια περίοδο υψηλής καινοτομικότητας και τεχνολογικών επιτευγμάτων στη χώρα μας οι επενδύσεις απουσιάζουν ή υστερούν σε σχέση με τους εταίρους της. Άρα η παραγωγικότητα της ελαττώνεται και παράγει λιγότερα και μη ανταγωνιστικά προϊόντα.
Αυτό, κατά τον κ. Σκυκαλάκη, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και αυτό το πρόβλημα έρχεται να αντιμετωπίσει το RRF και το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Αναφερόμενος στο RRF o κ. Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής (DG EcFin) αναφερόμενος στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 24 σχέδια και έχουν εγκριθεί τα 16. Απ’ αυτά τα 12, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση τους την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. το γνωστό Ecofin.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο προανήγγειλe μάλιστα ότι τα πρώτα κεφάλαια ύψους περίπου 4 δισ ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ο κ. Κοστέλο έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για το ελληνικό σχέδιο και όπως είπε η Κομισιόν συμφωνεί απόλυτα στη βασική διάγνωση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που περιέχει το σχέδιο αυτό. Σημείωσε ότι θα πρέπει να κλείσει το επενδυτικό κενό, ενώ ανέφερε ότι οι δράσεις του έρχονται να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα, όπως είναι η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη.