THEPOWERGAME
Σε αναθεώρηση προς τα επάνω των στόχων ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας προχώρησε το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των στοιχείων της δεύτερης έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας, έκανε λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2021 κατά 5,0% έως 5,5%. Η εκτίμηση αυτή είναι κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από ότι ήταν πριν τρεις μήνες. Τότε το ΙΟΒΕ είχε εκτιμήσει το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3,5% έως 4,0%.
Η αναθεώρηση αυτή σύμφωνα με τον κ. Βέττα, βασίσθηκε σε τέσσερις παράγοντες. Πρώτον, ότι η οικονομία της χώρας εξελίχθηκε καλύτερα του αναμενόμενου στο α’ τρίμηνο του έτους -η ύφεση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης- δεύτερον, η Ευρωζώνη τρέχει κατά μια τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα καλύτερα απ’ ότι αρχικά αναμένονταν, γεγονός που επηρεάζει την ελληνική οικονομία. Τρίτον, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έριξαν χρήματα στην αγορά, ενώ στο αρχικό σενάριο θα έπρεπε αυτό να είχε σταματήσει. Τέλος υπάρχουν επιμέρους δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή κ.ά. που αποδίδουν καλύτερα του αναμενόμενου.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ παρόλο που δεν έκρυψε τον φόβο του για πιθανά εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον, κυρίως εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημικής κρίσης, εν τούτοις σημείωσε ότι το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3,0% ή και περισσότερο, τα επόμενα 4-5 χρόνια. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η χώρα και η κυβέρνηση να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει κάλυψη του επενδυτικού κενού και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Στο δυσμενές σενάριο, η οικονομία θα τρέξει με χαμηλότερους ρυθμούς 2,5% έως 3,0% φέτος και κατά μέσο όρο 2,0% στα επόμενα 4-5 χρόνια, εφόσον η χώρα δεν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν αξιοποιήσει επαρκώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Οι αβεβαιότητες σύμφωνα με τα στελέχη του ΙΟΒΕ, είναι τα υγειονομικά, η πορεία του τουρισμού, η πορεία της διεθνούς οικονομίας και βεβαίως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αναφορικά με τον τουρισμό, το ΙΟΒΕ υιοθέτησε το σενάριο της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ότι φέτος θα κινηθεί στο 45% του 2019.