THEPOWERGAME
Δύο στα τρία ευρώ που θα κινητοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο 2021-2026 θα είναι μοχλευμένα, δηλαδή δάνεια και ίδια κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ακόμη και τα δάνεια που θα λάβει το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, τυπικά θα περάσουν από το ελληνικό δημόσιο, καθώς η ουσιαστική διαχείρισή τους θα γίνει απευθείας από τις τράπεζες.
Ουσιαστικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είπε πριν από λίγο στο Deplhi Economic Forum ο κ. Σκυλακάκης, είναι επιδοτήσεις ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ να δρομολογήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ. «Είναι ένας φιλόδοξος στόχος που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν», είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση θα υπογράψει μια σύμβαση με την κάθε τράπεζα και μια με το σύμβουλο που θα επιλεγεί για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των δαπανών. Πίσω δε από κάθε ένα τέτοιο σετ συμβάσεων, μπορεί να κρύβονται εκατοντάδες ιδιωτικές επενδύσεις, για τις οποίες το δημόσιο δεν θα τις γνωρίζει και κυρίως δεν θα υπάρξει ούτε μια υπογραφή της κυβέρνησης ή κάποιου δημοσίου υπαλλήλου.
Ο μόνος όρος που τίθεται για την ένταξη μιας ιδιωτικής επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών, είναι να βρεθεί τρίτος χρηματοδότης (third part financing). Με τον τρόπο αυτό, ελέγχεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, καθώς τόσο ο ιδιώτης επενδυτής, όσο και η τράπεζα (τρίτος χρηματοδότης) δεσμεύονται με τα κεφάλαιά τους.
Σκυλακάκης: Αλλάζει ο χαρακτήρας των επιδοτήσεων
Είναι η πρώτη φορά που αλλάζει ο χαρακτήρας των επιδοτήσεων. «Στο παρελθόν, η επιδότηση σήμαινε καλή ζωή για τον επιδοτούμενο, πούρο, σκάφος, αυτοκίνητο, διακοπές. Κάτι σε διακοποδάνειο έφερνε η επιδότηση. Μετά έρχονταν το επενδυτικό κουφάρι. Μόνο αν ήταν τυχερός ο επενδυτής, μπορούσε και να λειτουργήσει την επένδυση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο παλαιό καθεστώς των επιδοτήσεων επενδύσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αυτή τη φορά, στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να ενθαρρύνει τις επενδύσεις που βρίσκονται στο όριο να γίνουν ή να μην γίνουν. Επίσης έχει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της βιωσιμότητας της επένδυσης, που δεν είναι άλλο από τις τράπεζες, οι οποίες επίσης αναλαμβάνουν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν την συγκεκριμένη επένδυση.
Αλλά και στις δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδίωξη είναι να κινητοποιήσουν ιδιωτικούς πόρους. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα την χρηματοδότηση της έρευνας στα πανεπιστήμια η οποία για την χρηματοδότησή της προϋποθέτει την εξεύρεση ιδιωτικών πόρων στο 50% της συνολικής δαπάνης. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ επιδότησης που λαμβάνει ένα πανεπιστήμιο, να πρέπει να βρεθεί άλλο ένα ευρώ από κάποιον ιδιώτη.
Το ίδιο θα ισχύσει και στο «εξοικονομώ» στα δημόσια κτίρια. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει ανταγωνιστεί για να πάρει τα κονδύλια για την αναβάθμιση του κτιρίου και παράλληλα να βρει κάποιον ιδιώτη που θα συμβάλει με το 60% της δαπάνης και η οποία θα του επιστραφεί με την μορφή της εξοικονόμησης της ενέργειας. Έτσι η χώρα θα εστιαστεί στα κτίρια τα οποία όντως απαιτούν την ενεργειακή αναβάθμιση και όχι σε όλα γενικώς και ανεξαιρέτως.
Τέλος θα υπάρξουν τα ΣΔΙΤ που θα μοχλεύσουν πολλούς ιδιωτικούς πόρους και δάνεια καθώς υπάρχουν μεγάλα έργα ΣΔΙΤ σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την υγεία.