THEPOWERGAME
Σε ένα μπαράζ μεταρρυθμίσεων επιδίδεται το υπουργείο Εργασίας αλλάζοντας ριζικά την αγορά εργασίας. Μετά το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που άλλαξε το σκηνικό σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των εργαζομένων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο ΟΑΕΔ εργάζονται πυρετωδώς για την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι στο πλάνο εργασιών που εξετάζεται προβλέπεται τόσο η αύξηση του επιδόματος όσο και η θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου για τους άνεργους που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΟΑΕΔ με στόχο την ανεύρεση εργασίας.
Πώς θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο επίδομα ανεργίας θα συνδέεται με την ενεργή αναζήτηση εργασίας και θα διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άνεργοι να μην μένουν αδρανείς, αλλά να επιδιώκουν την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες που ένας πολίτης μπαίνει στο ταμείο ανεργίας και η σταδιακή μείωση όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν στο επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνεργος δεν θα λαμβάνει μικρότερο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στο σημερινό επίδομα ανεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας ανέρχεται σε 400 ευρώ τον μήνα και χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου), είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.
Αντίστοιχη αύξηση σχεδιάζεται και για το επίδομα που λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα.
Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη
Να υπογραμμιστεί ότι τα όσα επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας συνάδουν και με τα όσα έχουν περιληφθεί στην περιβόητη πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία προβλέπει θέσπιση επιδόματος ανεργίας σε ποσοστό 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου βάσει της τελευταίας τριετίας και ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης).
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας οι «σοφοί» της επιτροπής προτείνουν η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες και να θέτει ως βασική προϋπόθεση ο επιδοματούχος να μην είναι αδρανής, δηλαδή αναζητά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.