THEPOWERGAME
Μόνο εφόσον εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές θα λαμβάνουν το 25% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ήτοι 473 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,891 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, οι Έλληνες αγρότες μετά το 2025, όπως προκύπτει από τη συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που επικύρωσε το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας χθες στις Βρυξέλλες. Τα δύο πρώτα χρόνια ισχύος της νέας ΚΑΠ (2023-24), το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20% των άμεσων ενισχύσεων, ήτοι στα 378 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με βάση τη συμφωνία:
- Το 10% των άμεσων ενισχύσεων, δηλ. 189 εκατ. ευρώ, θα μεταφέρεται κάθε χρόνο από τους παραγωγούς με περισσότερα από 66 στρέμματα σ’ αυτούς με λιγότερα, εκτός εάν αποδεικνύεται ότι η αναδιανομή γίνεται με άλλα εργαλεία.
- Το 3% του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα διανέμεται στους νέους αγρότες (έως 40 ετών).
- Συστήνεται ταμείο κρίσεων με ετήσιο προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ για να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις διαταραχών στις αγορές αγροτικών προϊόντων όπως συνέβη με την πανδημική κρίση.
- Το 35% του προϋπολογισμού του Πυλώνα ΙΙ (Αγροτική Ανάπτυξη), ήτοι 195 εκατ. ευρώ από τα 557 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα διατίθενται σε δράσεις που προωθούν περιβαλλοντικές και κλιματικές πρακτικές και πρακτικές καλής διαβίωσης των ζώων.
- Για πρώτη φορά, η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει κοινωνικές προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αγρότες θα πρέπει να σέβονται στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού δικαίου προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις.
Οικολογικά σχέδια: Γεωργία ακριβείας, ορθολογική διαχείριση νερού, ευζωία ζώων
Με βάση τη συμφωνία, στα οικολογικά σχήματα θα διατίθενται από τις άμεσες ενισχύσεις πόροι ύψους 48 δισ. ευρώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικές δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, με βάση σχετικό κατάλογο που έχει εκδώσει προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν στη γεωργία ακριβείας, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία του εδάφους, την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, τις δασώσεις, την δέσμευση άνθρακα.
Έως το τέλος Δεκεμβρίου τα Στρατηγικά σχέδια
Για να τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως να εκδοθούν από το Συμβούλιο οι Κανονισμοί που τη συνοδεύουν.
Για την εφαρμογή της κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021. Κατόπιν, η Επιτροπή θα έχει έξι μήνες για να αξιολογήσει και να εγκρίνει τα σχέδια, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2023.
Σπ. Λιβανός: Η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση από το 1990
«Στο Λουξεμβούργο πετύχαμε την πιο φιλόδοξη πολιτική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την δεκαετία του 1990. Δημιουργήσαμε το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών μας συστημάτων. Μια δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και τελικά πιο βιώσιμη ΚΑΠ», δήλωσε μετά τη συμφωνία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός αναδεικνύοντας το γεγονός της διατήρησης των πόρων της ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (της τάξης των 19,3 δισ. ευρώ), παρά την μείωση κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 10%.