THEPOWERGAME
Ελάχιστα εικοσιτετράωρα απομένουν για να κλείσει ο Ιούνιος και κανονικά θα έπρεπε η γενική εικόνα του ελληνικού τουρισμού να δείχνει πλέον τονωμένη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μια σίγουρη και αυξημένη κινητικότητα προς τις αρχές του Ιουλίου.
Όμως, η αστάθεια που επικρατεί σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Ρωσία, Σκανδιναβία, Μ. Βρετανία) οδηγούν τους Έλληνες επιχειρηματίες, την ελληνική κυβέρνηση και τους φορείς του τουριστικού κλάδου της χώρας, να αναθεωρήσουν.
Νέα δυσάρεστα δεδομένα έρχονται να προσγειώσουν για ακόμη μία φορά τους προβλεπόμενους αριθμούς του 2021, προμηνύοντας ότι οι πραγματικές ροές τουριστών στην Ελλάδα, θα αρχίσουν να καταγράφονται από τα τέλη του Ιουλίου.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, τα πολιτικά παιχνίδια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας την οποία ακολουθεί η Ελλάδα αλλά και οι νέες δυστοκίες εντός συνόρων (οριστικό κλείσιμο του Ισθμού της Κορίνθου, πιθανότητα πτώχευσης της Mouzenidis Travel, ελλιπής στελέχωση και λειτουργία στα χερσαία σύνορα με απώλειες στον οδικό τουρισμό) αναγκάζουν κάποιους ξενοδόχους να διατηρήσουν για άλλη μια χρονιά κλειστές τις μονάδες τους.
Παραμένουν άνευρα τα αεροδρόμια
Τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 (Ιανουάριος-Μάιος), που συγκεντρώνει η ΥΠΑ από όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, συνεχίζουν να αποτυπώνουν αρνητική εικόνα καταγράφοντας πτώση -48% σε σχέση με το 2020.
Ακόμη περισσότερο δυσχεραίνει η κατάσταση συγκριτικά με τον Μάιο του 2019. Οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 99,4% και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 97,2%.
Κάτω των προσδοκιών οι τρέχουσες κρατήσεις
Με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα παραδείγματα ξενοδοχείων και συγκεκριμένων προορισμών (π.χ. Κρήτη, Ρόδος), η πληρότητα έχει κινηθεί ιδιαίτερα χαμηλά για όλο τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr οι κρατήσεις, ακόμα και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κυμαίνονται μεταξύ 25% και 35% με ελάχιστες περιπτώσεις να φτάνουν στο 40%.
Εκπρόσωποι φορέων χαράσσουν σχέδιο για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, ελπίζοντας παράλληλα να διευρυνθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, το ελληνικό καλοκαίρι.
Δυσαρέσκεια επικρατεί και στον κλάδο της κρουαζιέρας καθώς το κλειστό σύστημα bubble κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη περιήγηση στις τοπικές αγορές και στους πολιτιστικούς χώρους, κρατά σε χαμηλό επίπεδο τις τοπικές οικονομίες.