THEPOWERGAME
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων φιλοδοξεί η κυβέρνηση να βάλει μπρος την ελληνική οικονομία, όπως περιγράφεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 (Δείτε το ΕΔΩ), που παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο.
Το ΜΠΔΣ προβλέπει:
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (λόγω και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης) θα αυξηθούν εφέτος κατά 7%, για να εκτιναχθούν στο 30,3% το 2022 και να συνεχίσουν να αυξάνονται, κατά 12,3% το 2023, κατά 10,8% το 2024 και κατά 7,4% το 2025.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία: Κατά 10,4% το 2021, κατά 13,8% το 2022, κατά 7,5% το 2023, κατά 6,2% το 2024 και κατά 5,2% το 2025.
- Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,6% εφέτος, κατά 2,9% το 2022, κατά 2,1% το 2023, κατά 2,8% το 2024 και κατά 2,2% το 2025.
Οι αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις
Το Πρόγραμμα προωθείται με γοργούς ρυθμούς και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων – μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δράσεις :
– Η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων.
– Η Σύμβαση παραχώρησης σε Εγνατία Οδό και η προετοιμασία διαγωνισμού επέκτασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
– Η αξιοποίηση ακινήτου στις Γούρνες.
– Το “Κυβερνητικό πάρκο” / ΠΥΡΚΑΛ.
– Η υλοποίηση σχεδίων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης κεφαλαιαγοράς.
– Τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής μέσω εκσυγχρονισμού των φορολογικών ελέγχων.
– Η υλοποίηση της λογιστικής μεταρρύθμισης.
– Η επισκόπηση δαπανών, κατάρτιση προϋπολογισμού επιδόσεων και “green budgeting”.
– Μέτρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
– Η δημιουργία Δημόσιου Γραφείου Πιστώσεων (Public Credit Bureau) και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Registry).
– Η διασφάλιση υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.
-Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.
– Η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
– Η διαμόρφωση ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΟΟΣΑ).
– Η ομαλή μετάβαση σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και δημοσιονομικούς στόχους.
Κίνητρα για νέες επενδύσεις
Από την άλλη πλευρά, χορηγούνται και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις.
- Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
- Θέσπιση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
- Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη.
- Διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα (Non-Dom), τα οποία πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
- Επέκταση της εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην πατρίδα μας.
- Χορήγηση κινήτρων, μέσα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την επιστροφή στη χώρα Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
- Θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (family offices).
Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει επί του παρόντος αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για επέκταση με ρυθμό 3,6% φέτος πριν την «έκρηξη» με ανάπτυξη 6,2% το 2022. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή αλλά σταδιακά κατεβάζει ταχύτητα. 4,1% το 2023, στο 4,4% το 2024 και στο 3,3% το 2025.
Με τη συνδρομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη πενταετία αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας συμπιέζοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 10%.