THEPOWERGAME
Για πρώτη φορά, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρθηκε στην ωριμότητα του ελληνικού τουρισμού, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου από το βήμα της 29ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στεκόμενος ωστόσο, στην τρέχουσα κατάσταση έκανε σαφές πως η φετινή τουριστική σεζόν παραμένει ένας δύσκολος αγώνας καθώς, ο Ιούνιος φεύγει και πολλές βασικές αγορές της Ελλάδας δεν έχουν επανεκκινήσει. «Αυτό το γεγονός αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη μας για τους επόμενους μήνες», είπε ενώ επαναπροσδιόρισε τις αρχικές εκτιμήσεις για τους στόχους του 2021.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή καθιστά τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 δύσκολο, αλλά μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα καλό β’ εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη τόνισε πως η φετινή χρονιά θα κριθεί από την πανδημία τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς αλλά και από το άνοιγμα μεγάλων αγορών όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβία, η Μεγάλη Βρετανία.
Για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το β’ εξάμηνο του 2021 αποτελεί ιδανικό momentum για να μπει η Ελλάδα σε μια τροχιά ανάπτυξης, όσο κι αν αυτό φαντάζει οξύμωρο.
Για να γίνει όμως αυτό πράξη, θα πρέπει, όπως είπε, η Ελλάδα να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και τον εγκλωβισμό των προηγούμενων ετών και να ακολουθήσει ένα σχέδιο που πατά σε επτά προκλήσεις για την επόμενη ημέρα.
To υγειονομικό πεδίο, η συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού, οι αυξανόμενες στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα και τέλος το πολύ καίριο ζήτημα του περιβάλλοντος και του Πράσινου Τουρισμού.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν,
για να κερδηθεί το στοίχημα του φθινοπώρου
«Με απόλυτο συναίσθημα ευθύνης, πάντα προκρίναμε την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας προστατεύοντας παράλληλα και τη διεθνή μας εικόνα», υπογράμμισε καθιστώντας αναγκαία την κλιμάκωση των εμβολιασμών αλλά και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ακόμη, έκρινε απαραίτητη την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς θα εξασφαλίσει ασφάλεια και περιβάλλον σταθερότητας, κάτι που ο κάθε ταξιδιώτης αναζητάει στην επόμενη φάση της επανεκκίνησης των ταξιδιών.
«Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, για να κερδηθεί το στοίχημα του φθινοπώρου και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μέσα από τον έλεγχο της πανδημίας».
Εχοντας στο νου του τα όσα υπέστησαν οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε το πόσο απαραίτητη είναι η διαρκής στήριξη της πολιτείας.
«Έχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%. Υπήρξε προεκλογική εξαγγελία της σημερινής Κυβέρνησης, και αν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να επισπευσθεί», εξηγώντας πως αυτή η κίνηση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ώστε να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας τους, από μία συρρικνωμένη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παγκόσμια τουριστική πίτα. Ιδίως, τη δεδομένη χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι οι διεθνείς τουριστικοί παίκτες ανασυντάσσονται.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ρέτσος είπε πως τα κονδύλια που πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία θα στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση της COVID-19.
Με θετική ματιά βλέπει και κάθε δημόσια επένδυση στις υποδομές, κάνοντας λόγο για προσέλκυση νέων επισκεπτών και για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.