THEPOWERGAME
Στην πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας θα κατευθυνθούν τα έξι από τα 10 ευρώ της βοήθειας του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με το Ελληνικό Σχέδιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν και παρουσίασε η κυβέρνηση παρουσία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Το νέο πακέτο της βοήθειας, το λεγόμενο και «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα και στο ακέραιο, εάν η χώρα θέλει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία του μεγάλου αυτού πακέτου, λένε στο powergame.gr στελέχη του οικονομικού επιτελείου με γνώση των θεμάτων και βρίσκονται κοντά στο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Αξίζει αν σημειωθεί, ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται μόνο για τα περίπου 31 δισεκατομμύρια ευρώ των επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς αν συνυπολογιστούν τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, το πακέτο θα αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Σχέδιο υπάρχουν 4 πυλώνες που με 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων θα οδηγηθεί η χώρα σε έναν πρωτόγνωρο μετασχηματισμό, με την κοινωνία να προχωρά παράλληλα, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μην μείνει κανείς πίσω.
Οι πυλώνες
- Ο πυλώνας της πράσινης μετάβασης επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και την ανακαίνιση των κτιρίων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος
- Ο πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών δικτύου και στη διευκόλυνση της ψηφιακής μετάβασης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
- Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σε κοινωνικές πολιτικές
- Ο τέταρτος πυλώνας συνδυάζει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος δικαιοσύνης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς και τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων
Όσον αφορά στα δάνεια, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μετασχηματιστικούς τομείς της οικονομίας.
Ως κλειδιά για την «πράσινη ανάπτυξη χαρακτηρίζονται τα έργα:
- Υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, με προβλεπόμενο κόστος 645 εκ ευρώ
- Η ενεργειακή αναβάθμιση 100.000 κατοικιών με 1,3 δισ. ευρώ
- Η εγκατάσταση 80.000 φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ.
Από την άλλη στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης ξεχωρίζουν:
- Η ανάπτυξη του δικτύου 5G
- Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με 1,3 δισ. ευρώ
- Η μετάβαση των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες (375 εκατ. ευρώ)
- Η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης με 231 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζεται η κοινωνική συνοχή. Για αυτόν τον λόγο έχει προβλεφθεί κονδύλι 5,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος από την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ιδιωτικών κεφαλαίων, που υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας. Μόνο για την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, το Σχέδιο προβλέπει τη δέσμευση 740 εκατ. ευρώ.