H κυβέρνηση προχωρά σε μία καθοριστική παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο αφού από φέτος και κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου, περίπου 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας – χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα με αναπηρία – θα λαμβάνουν μόνιμο, καθαρό επίδομα 250 ευρώ, πέραν των υφιστάμενων εισοδημάτων και των άλλων ενισχύσεων. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σταθερής κοινωνικής πολιτικής, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, με φόντο τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την προσπάθεια διατήρησης κοινωνικών ισορροπιών σε περίοδο πληθωριστικών πιέσεων.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ
Το μέτρο αφορά συγκεκριμένα:
Χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα κάτω από συγκεκριμένο όριο
Ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν λαμβάνουν σύνταξη
Άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις
Με βάση τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμαίνεται σταθερά στα 1,44 εκατομμύρια άτομα ετησίως, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση, καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται αυτόματα, όπως και οι υπόλοιπες παροχές κοινωνικής πρόνοιας.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες με κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα είναι: άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχει ετήσιο κόστος 360 εκατ. ευρώ. Το επίδομα των 250 ευρώ θα είναι αφορολόγητο. Εισοδηματικό κριτήριο έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία 200.000 Για εγγαμους 26.000 ευρώ και περιουσία 300.000 Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη των οικογενειών είναι δικαιούχοι επιδομάτων το λαμβάνουν και οι δύο. Δικαιούχοι είναι 1,157.000 συνταξιούχοι, συνολικά πάνω από 1,440.000 πολίτες.
Πόσο κοστίζει το μέτρο
Το συνολικό ετήσιο κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 360 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της φτώχειας σε μακροπρόθεσμη βάση.