Η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με την αμυντική βιομηχανία της χώρας έγινε χθες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρέλασε η αβάν γκαρντ της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Από τον Γιώργο Προκοπίου και τον Βαγγέλη Μυτιληναίο μέχρι τον Κρίστιαν Χατζημηνά και τον Μιχάλη Στασινόπουλο.
Βασικό θέμα συζήτησης, τι άλλο… οι εξοπλισμοί που έρχονται και τα ευρωπαϊκά προγράμματα επανεξοπλισμών που πρόκειται να γίνουν. Σύμφωνα δε με όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε ότι αυτήν τη φορά στα προγράμματα επανεξοπλισμού της χώρας θα συμμετάσχει οπωσδήποτε η εγχώρια βιομηχανία, είτε με τη μορφή της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα οπλικά συστήματα, είτε με τη μορφή των βιομηχανικών επιστροφών.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική ότι κατά την τελευταία 5ετία, στις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, ούτε ένα ευρώ δεν αποτέλεσε εγχώρια συμμετοχή, είπε ότι η χώρα δεν είχε χρόνο για να περιμένει την εγχώρια βιομηχανία. Δικαιολόγησε δηλαδή την απουσία της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στο χτίσιμο και τη συντήρηση των Rafale, των F16 και των φρεγατών, στις πιεστικές ανάγκες αμυντικής ανόρθωσης της χώρας.
Η κατάσταση αυτή από εδώ και στο εξής θα αλλάξει, φέρεται να υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σημείωσε δε ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την εγχώρια βιομηχανία θα είναι ανοικτές, συχνές και όχι φοβικές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση υπογράμμισαν αυτήν τη θερμή στήριξη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός προς τη συγκεκριμένη αγορά και βιομηχανία. Σημείωναν μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια ευρεία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Κατά κανόνα, μέχρι τώρα ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας συναντούσε μεμονωμένα εκπροσώπους εταιρειών της εγχώριας και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε παράγοντας που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση.
Το δεύτερο που θέλησε να δείξει η κυβέρνηση με τη συνάντηση αυτήν είναι ότι βασικός μοχλός αυτής της πολιτικής θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Βασικό ρόλο, ωστόσο, θα έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο της ενημέρωσης των παρευρισκόμενων στη συνάντηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές επανεξοπλισμού της χώρας.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστέργιος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.
Από την πλευρά της βιομηχανίας συμμετείχαν οι:
- Γιάννης Γαλάνης (Εlmon)
- Δημήτρης Δάφνης (Aeroservices)
- Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ)
- Γιώργος Κόρος (Ναυπ. Σαλαμίνας)
- Παναγιώτης Λυμπέρης (ΕΛΚΑΚ)
- Χριστόφορος Μπουτσικάκης (ΕΑΣ)
- Βαγγέλης Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ)
- Πάνος Ξενοκώστας (Ναυπ. Ελευσίνα)
- Γιώργος Προκοπίου (Ναυπ. Σκαραμαγκά)
- Τάσος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ)
- Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco)
- Μιχάλης Τζαμάζ (Intracom Defence)
- Παντελής Τζωρτζάκης (ΕΛΚΑΚ)
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (Τheon International)
- Χρήστος Χούμπαυλης (Miltech)
Ραντεβού δεν κλείσθηκε για μια επόμενη συνάντηση, αλλά, όπως ειπώθηκε, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.