Διπλασιάζεται το ύψος της μέγιστης ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο που θα υπαχθεί στο νέο σχέδιο Αναπτυξιακού Νόμου (ΑΝ), που φέρνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Η μέγιστη ενίσχυση που θα μπορεί πλέον να λάβει μια επιχείρηση που θα υπαχθεί στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, εφόσον ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που παρουσιάσθηκε στο opengov.gr, θα ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, αντί για 10 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
Για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε ένα επενδυτικό σχέδιο, το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανεβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.
Επιδοτήσεις και σε μεσαίες επιχειρήσεις
Παράλληλα, ανεβαίνει ο πήχης των επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενισχυθούν με επιδότηση, ενώ εμπλουτίζεται περαιτέρω η γκάμα των παρεχόμενων κινήτρων. Αναφορικά με το κίνητρο της επιδότησης, αυξάνει σημαντικά το εύρος των επιχειρήσεων που μπορεί να το αξιοποιήσει, καθώς πλέον στο πλαίσιο του νέου ΑΝ επιδοτήσεις θα μπορούν να λάβουν και οι μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνον οι μικρές επιχειρήσεις.
Μόνον οι μεγάλες δεν θα μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο κίνητρο, αλλά θα μπορούν να λάβουν το κίνητρο της:
- φορολογικής απαλλαγής,
- της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και τέλος
- της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης
Τα παραπάνω κίνητρα φυσικά χορηγούνται και στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον στο νέο καθεστώς «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» που φέρνει ο νέος ΑΝ, παρέχεται το κίνητρο της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού κινδύνου. Το κίνητρο αυτό περιλαμβάνει επιδοτήσεις επιτοκίων δανείων ή άλλων εξόδων ασφάλισης δανείων υψηλού ρίσκου.
Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των άλλων καθεστώτων ενισχύσεις, όπου τόσο ΜμΕ αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν το κίνητρο της δανειοδότησης με την εγγύηση ή την ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ΜμΕ θα μπορούν να εντάσσονται στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να εντάσσονται στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης στα καθεστώτα «Περιοχών ειδικής ενίσχυσης (πρ. Περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης)» και «Μεγάλες επενδύσεις», παρέχεται επιπροσθέτως και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, ένα κίνητρο που μέχρι σήμερα παρέχονταν μόνον στις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Τα ποσοστά ενισχύσεων στις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδυτικών σχεδίων δεν μεταβάλλονται. Προφανώς όμως οι ενισχύσεις θα είναι αυξημένες σε απόλυτα μεγέθη αφού, όπως προαναφέρθηκε, το ανώτατο όριο ενίσχυσης ενός επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ που ήταν πριν.
12 αντί 13 καθεστώτα
Αναφορικά με τα καθεστώτα, ο νέος ΑΝ προβλέπει 12 αντί για 13 που προβλέπει ο εν ισχύ Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022. Ειδικότερα καταργείται το Καθεστώς Ενίσχυσης 5 του υφιστάμενου νόμου με τίτλο «Έρευνα & Εφαρμοσμένη Καινοτομία». Τα επενδυτικά σχέδια αυτού του είδους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα εντάξουν στο Καθεστώς Ενίσχυσης 1 με τίτλο «Ψηφιακός & Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», που πλέον μετονομάζεται σε «Σύγχρονες τεχνολογίες».
Ειδικότερα τα νέα Καθεστώτα Ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:
- «Σύγχρονες τεχνολογίες» (πρ. «Ψηφιακός & Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων»),
- «Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων»,
- «Κοινωνική επιχειρηματικότητα & χειροτεχνία» (πρ. «Νέο επιχειρείν»),
- «Περιοχές ειδικής ενίσχυσης» (πρ. «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»),
- (Καταργείται το καθεστώς «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία»),
- «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια»,
- «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα»,
- «Επιχειρηματική εξωστρέφεια»,
- «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων»,
- «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού»,
- «Μεγάλες επενδύσεις»,
- «Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας» και,
- «Επιχειρηματικότητα 360ο».
Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι οι χρόνοι εγκρίσεων και αποφάσεων στα διάφορα όργανα του Δημοσίου γίνονται λιγότερο ασφυκτικοί από εκείνους που προβλέπει ο υφιστάμενος Αναπτυξιακός Νόμος.
Γενικά, ο υφιστάμενος ΑΝ που έφερε και ψήφισε το 2022 η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, επέβαλε σφικτά όρια λήψης και εγκρίσεων αποφάσεων με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Πολλές εγκρίσεις που σήμερα απαιτούν 30 ημέρες κατ’ ανώτατο, με με τη ψήφιση του νέου νόμου θ’ απαιτεί έως και 120 ήμερες. Π.χ. για τη καταβολή μιας επιδότησης, η πιστοποίησή της υλοποίησης της επένδυσης με βάση τον υφιστάμενο ΑΝ επιβάλλεται να ολοκληρώνεται από τα ελεγκτικά όργανα εντός 30 ημερών, με το νέο ΑΝ θα φτάνει τους 4 μήνες.
Εν γένει, ο υπ. Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές του ΑΝ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις τρία χρόνια πριν. Μεταβάλλει πάνω από 80 άρθρα του προηγούμενου νόμου που ψηφίσθηκε από τον προκάτοχό του Άδωνι Γεωργιάδη. Με τον τρόπο αυτόν η χώρα σύντομα θα αποκτήσει τον τον τρίτο κατά σειρά ΑΝ μέσα στην τελευταία δεκαετία και τον έβδομο κατά σειρά ιστορικά, από το 1990, που ψηφίσθηκε ο πρώτος Αναπτυξιακός Νόμος.