Τρεις εβδομάδες μετά την ουσιαστική κήρυξη εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ σε ολόκληρο τον κόσμο με τους εξοντωντικούς δασμούς, νέες οικονομικές προβλέψεις και έρευνες θα δείξουν τις αρχικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τον «χορό» θα ανοίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αναμένεται να μειώσει τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη στις νέες προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη.
Την επόμενη ημέρα, οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών από την Ιαπωνία μέχρι την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν την πρώτη συντονισμένη εικόνα της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες από τότε που επιβλήθηκαν οι παγκόσμιοι δασμοί του Τραμπ, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εν μέρει σε αναστολή. Έρευνες επιχειρηματικής δραστηριότητας από μεγάλες οικονομίες περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα.
Όπως παρατηρεί το Bloomberg, η συνολική εικόνα αναμένεται να προσφέρει στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον την ευκαιρία να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις των επιπτώσεων από την προσπάθεια του Τραμπ να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. «Οι νέες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνουν σημαντικές υποβαθμίσεις, αλλά όχι ύφεση», δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Θα δούμε επίσης αυξήσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε ορισμένες χώρες. Θα επισημάνουμε ότι η παρατεταμένη υψηλή αβεβαιότητα αυξάνει τον κίνδυνο πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»
Όπως αναφέρει το Bloomberg Economics, «οι προβλέψεις του ΔΝΤ τείνουν να είναι αισιόδοξες κατά τη διάρκεια ενδεχομένως αποσταθεροποιητικών κρίσεων. Στις τέσσερις μεγάλες κρίσεις που μελετήσαμε, η αρχική εκτίμηση του Ταμείου για τον άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη τον υποτιμούσε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Όσο κι αν το ΔΝΤ υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης αρχικά, η ιστορία δείχνει ότι το τελικό πλήγμα θα είναι χειρότερο.»
Αυτά τα σύννεφα που σκεπάζουν την παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να διαλυθούν σύντομα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι «σε καλή θέση ώστε να περιμένει μεγαλύτερη σαφήνεια» πριν εξετάσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν μπόρεσε να πει αν η αβεβαιότητα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Στο μεταξύ, η Γκεοργκίεβα ελπίζει ότι οι επόμενες ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν και συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), μπορεί να βοηθήσουν στην εκτόνωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
«Χρειαζόμαστε μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία, όχι μια πορεία προς τον διχασμό», είπε. Οι συγκεντρώσεις στην Ουάσινγκτον «παρέχουν ένα κρίσιμο φόρουμ διαλόγου σε μια κρίσιμη στιγμή.»
Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στη Ρωσία και την Ινδονησία, ένας βασικός δείκτης για τους μισθούς στην Ευρωζώνη, καθώς και το «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
ΗΠΑ και Καναδάς
Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στο καταναλωτικό αίσθημα και στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, όταν το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Απρίλιο αυτή την Παρασκευή. Οι δασμοί και οι κίνδυνοι που αυτοί ενέχουν για την οικονομία και τον πληθωρισμό έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στην έρευνα τους τελευταίους μήνες.
Την Τετάρτη, το Beige Book της Fed θα προσφέρει μαρτυρίες για τις περιφερειακές οικονομικές συνθήκες και μια εικόνα για το πώς οι κυβερνητικές πολιτικές και η αβεβαιότητα επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Μάρτιο. Με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων να παραμένουν πάνω από το 6,5% από τον Οκτώβριο, οι κατασκευαστές προσφέρουν κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους αγοραστές. Τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.
Μια έκθεση για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών του Μαρτίου την ίδια ημέρα θα δώσει ενδείξεις για τη ζήτηση επιχειρηματικού εξοπλισμού.
Οι αξιωματούχοι της Fed Νιλ Κασκάρι, Αλμπέρτο Μουσαλέμ, Κρίστοφερ Γουόλερ και Μπεθ Χάμακ είναι μεταξύ αυτών που έχουν προγραμματίσει ομιλίες.
Παράλληλα, η προεκλογική εκστρατεία στον Καναδά μπαίνει στην τελική της εβδομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα του Πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ προηγείται με περίπου πέντε μονάδες — φέρνοντάς το κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, εν μέσω ενός ασταθούς εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ένας βασικός αρχιτέκτονας της απάντησης του Καναδά στους αμερικανικούς δασμούς, ο διαπραγματευτής εμπορίου Στιβ Βερχέουλ, πρόκειται να μιλήσει σε συνέδριο στο Τορόντο. Τα στοιχεία λιανικής για τον Φεβρουάριο και μια προκαταρκτική εκτίμηση για τον Μάρτιο θα δείξουν εάν οι Καναδοί καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω εμπορικής αβεβαιότητας.
Ασία
Στην Ασία, η εβδομάδα ξεκινά με την Κίνα να ανακοινώνει τη Δευτέρα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν σταθερό αποτέλεσμα. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προβλέψεις.
Επίσης τη Δευτέρα, η Ινδονησία δημοσιεύει τα εμπορικά στοιχεία για τον Μάρτιο, τα οποία θα δώσουν ενδείξεις για την υγεία του εξωτερικού τομέα της χώρας πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, ενώ οι Φιλιππίνες αναμένεται να παρουσιάσουν νέο πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάρτιο.
Την Τρίτη, η Νέα Ζηλανδία δημοσιεύει τα εμπορικά στοιχεία για τον Μάρτιο, ενώ η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ θα ανακοινώσουν στοιχεία για την απασχόληση.
Την επόμενη ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη ρουπία — ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη επίδοση στην Ασία φέτος.
Την ίδια ημέρα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες PMI του Απριλίου στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία θα προσφέρουν μια πρώτη εικόνα για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου που ηγούνται οι ΗΠΑ στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη δημοσιεύουν στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της Νότιας Κορέας, μία μέρα πριν η χώρα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας, Αν Ντουκ-γκέουν, θα αναχωρήσει από τη Σεούλ για την Ουάσινγκτον την Τετάρτη, στο τρίτο του ταξίδι στις ΗΠΑ από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, με στόχο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαίρεση ή την κατάργηση των δασμών στις εξαγωγές της χώρας του.
Η Ιαπωνία έχει ήδη ξεκινήσει αντίστοιχες συνομιλίες και εξετάζει τώρα την αναθεώρηση των προτύπων ασφαλείας στα αυτοκίνητα για να επιτύχει συμφωνία, σύμφωνα με το οικονομικό έντυπο Nikkei της Κυριακής.
Την Παρασκευή, η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Τόκιο καθώς και τις πωλήσεις πολυκαταστημάτων, ενώ η Σιγκαπούρη θα δημοσιεύσει στοιχεία για τις τιμές των ιδιωτικών κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο και τη βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η Ινδία και η Ταϊλάνδη θα δημοσιεύσουν επίσης τα αποθεματικά συναλλάγματος.
Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική
Με αργία τη Δευτέρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τους κεντρικούς τραπεζίτες να συγκεντρώνονται για τις συναντήσεις του ΔΝΤ, η προσοχή θα είναι κυρίως στραμμένη στις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται στο ημερολόγιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι την Τετάρτη.
Το βασικό επίκεντρο στην ευρωζώνη θα είναι οι έρευνες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην περιοχή ανακοινώνεται την Τρίτη, ενώ η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την ίδια ημέρα την έρευνά της για τις προβλέψεις επαγγελματιών αναλυτών. Ο δείκτης παρακολούθησης των μισθών, που αναμένεται την Τετάρτη, δείχνει επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των αποδοχών, όπως δήλωσε πρόσφατα η Λαγκάρντ μετά τη μείωση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές ίσως επικεντρωθούν περισσότερο στους δείκτες PMI της Τετάρτης, οι οποίοι θα προσφέρουν την πρώτη εικόνα της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες μετά την εντατικοποίηση των δασμών των ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου.
Η γνωστή έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo της Γερμανίας δημοσιεύεται την Πέμπτη και θα δείξει πώς αντιδρούν οι επιχειρήσεις στις εμπορικές εντάσεις, αλλά και – πιο θετικά – στη συμφωνία για ομοσπονδιακή κυβερνητική συμμαχία. Παρόμοιοι δείκτες για τη Γαλλία ανακοινώνονται την Παρασκευή.
Οι δείκτες PMI του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύονται επίσης την Τετάρτη, μαζί με τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά του Μαρτίου. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δημοσιεύονται την Παρασκευή.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την Πέμπτη, ενώ ο πρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ θα απευθύνει ομιλία στην ετήσια γενική συνέλευση την επόμενη ημέρα.
Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική την Παρασκευή. Η πρόσφατη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων μάλλον δεν επαρκεί για να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν το επιτόκιο-ρεκόρ του 21%. Ωστόσο, είναι πιθανό να υιοθετήσουν έναν πιο ήπιο τόνο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης αργότερα μέσα στο έτος.
Λατινική Αμερική
Αφού εξασφάλισε πρόσφατα μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ — εκ των οποίων τα 12 δισ. θα εκταμιευτούν άμεσα — η Αργεντινή δημοσιεύει την Τρίτη τα στοιχεία για το ΑΕΠ-δείκτη του Φεβρουαρίου.
Έπειτα από δύο συνεχόμενα έτη ύφεσης το 2024, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής εμφανίζει σημάδια δυναμικής ανάκαμψης τύπου «V» και αναμένεται να ηγηθεί της ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της περιοχής φέτος και το 2026.
Η Κολομβία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου, μετά την ισχυρή έκπληξη του δείκτη Ιανουαρίου, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και οδήγησε αρκετούς αναλυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το 2025.
Η κεντρική τράπεζα της Παραγουάης ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων από το σημερινό 6%, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών, φτάνοντας το 4,4%.
Η Βραζιλία ανακοινώνει τα ενδιάμεσα στοιχεία πληθωρισμού για τον Απρίλιο την Παρασκευή και, εάν το Μάρτιο αποτελεί ένδειξη, η ετήσια μεταβολή αναμένεται να ξεπεράσει ξανά το ανώτατο όριο του στόχου της κεντρικής τράπεζας.
Το Μεξικό θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου και τον ενδιάμεσο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η αρνητική μέτρηση του δείκτη ΑΕΠ για τον Ιανουάριο θέτει την οικονομία της χώρας σε πορεία για δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία συρρίκνωση — πληρώντας τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.
Ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει κοντά στο προηγούμενο επίπεδο του 3,93%, ελαφρώς κάτω από το ανώτατο όριο στόχου της κεντρικής τράπεζας. Η Banco de Mexico (Banxico) θα συνεδριάσει στα μέσα Μαΐου για να αποφασίσει σχετικά με το βασικό επιτόκιο, που βρίσκεται στο 9%.