Σημαντική κάμψη σημείωσαν μέσα στον Φεβρουάριο οι εισαγωγές της χώρας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες. Η κάμψη αυτή καθοδηγείται από τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων, η οποία μαζί με την οριακή αύξηση των εξαγωγών αγαθών που καταγράφεται την ίδια περίοδο, προκαλείται μια σημαντική βελτίωση τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο, όσο και κατ’ επέκταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο του 2025 οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 6,45 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης 2% που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο. Η σημαντική μείωση των εισαγωγών κατά το Φεβρουάριο, οδήγησε και σε μείωση (2%) των εισαγωγών στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια τέτοια μείωση εισαγωγών μετά το 2020. Μάλιστα η μείωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι εξαγωγές, αν και με μικρή ταχύτητα, αυξάνονται. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1%, τόσο σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος) όσο και σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 18% σε επίπεδο Φεβρουαρίου και κατά 6% σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά τον Φεβρουάριο του 2025 διαμορφώθηκε σε 2,50 δισ. ευρώ (3,07 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2024) και στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε 5,41 δισ. ευρώ (5,73 δισ. ευρώ τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο).
Η βελτίωση αυτή του εμπορικού ελλείματος αποδίδεται κυρίως στην σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων (+29% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο). Ειδικότερα το μήνα Φεβρουάριο, το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 567 εκατ. ευρώ, με το 67% της βελτίωσης αυτής (380 εκατ. ευρώ) να προέρχεται από τα καύσιμα και το 31% (176 εκατ. ευρώ) να προέρχεται από από το ισοζύγιο αγαθών, πλην καυσίμων και εμπορευμάτων.
Το τελευταίο θεωρείται μια καλή εξέλιξη, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξάνουν ενώ οι εισαγωγές μειώνονται. Ωστόσο επειδή η τάση αυτή αφορά μόνον ένα μήνα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα πρέπει περιμένουμε να δούμε αν θα έχει συνέχεια. Η εξέλιξη σαφώς χαρακτηρίζεται θετική, αλλά μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί.
Τη βελτίωση στο ισοζύγιο αγαθών δεν ακολούθησε το ισοζύγιο υπηρεσιών. Αντίθετα το πλεόνασμα που έχει η χώρα στις υπηρεσίες μειώθηκε σημαντικά και μέσα στον Φεβρουάριο καθώς οι Έλληνες αυξάνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αλλά και οι μεταφορές δεν εξελίχθηκαν θετικά.
Έτσι το μήνα Φεβρουάριο, το ισοζύγιο υπηρεσιών επιδεινώθηκε κατά 85 εκατ. ευρώ και στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου υπήρξε επιδείνωση κατά 286 εκατ. ευρώ. Τη πιο σημαντική συμβολή στην επιδείνωση αυτή είχαν οι υπηρεσίες μεταφορών, ενώ αυτή τη φορά δεν βοήθησε πολύ και ο τουρισμός, αφού οι εισπράξεις αυξήθηκαν οριακά, ενώ οι πληρωμές αυξήθηκαν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Συνολικά, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) βελτιώθηκε κατά 19% μέσα στο Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 2,48 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,06 δισ. ευρώ.