Πλησιάζει τα τέσσερα δισ. ευρώ ο συνολικός στοιχηματισμός στα τυχερά παίγνια στη χώρα μας σε μηνιαία βάση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που παρουσιάστηκαν για το πρώτο δίμηνο του 2025. Και φαίνεται ότι αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλος του έτους ο συνολικός στοιχηματισμός (πονταρίσματα στη θεά Τύχη) στη χώρα μας θα πλησιάσει τα 48 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΕΠ για το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο στοιχηματισμός πλησιάζει τα 8 δισ. ευρώ. Η ΕΕΕΠ δεν παρουσιάζει το μέγεθος αυτό, καθώς θεωρεί ότι δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Όπως επισημαίνει, μεγάλο μέρος του τζίρου (Total Gaming Revenues ή TGR) προέρχεται από «ανακύκλωση» κερδών, δηλαδή ο παίκτης παίζει και ξαναπαίζει τα κέρδη του. Η διαδικασία αυτή αλλοιώνει τα τελικά ποσά που πραγματικά διακυβεύονται στα τυχερά παίγνια της χώρας.
Τα μεγέθη ωστόσο είναι αμείλικτα. Ακόμη και ο αναμορφωμένος τζίρος (TGR) που δίνει η ΕΕΕΠ ανέρχεται στο α’ δίμηνο του έτους στα 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα χάσουν 2,7 δισ. ευρώ στο δίμηνο και σε ετήσια βάση θα χάσουν σε τυχερά παίγνια πάνω από 16 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα αλλάξουν χέρια μεταξύ παικτών, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στις εταιρείες τυχερών παιγνίων. Επίσης, ένα δισ. ευρώ θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους (δικαιώματα και φόροι κερδών παικτών).
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε για το δίμηνο, φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των νόμιμων τυχερών ο ακαθάριστος κύκλος εργασιών (Gross Gaming Revenues ή GGR) των παρόχων θα ξεπεράσει τα τρία δισ. ευρώ. Για το πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 520 εκατ. ευρώ κι επομένως η (χονδρική) πρόβλεψη είναι ότι θα πλησιάσει τα 3,1 δισ. ευρώ στο 12μηνο.
Η μεγάλη ανάπτυξη της νόμιμης αγοράς των τυχερών παιγνίων προέρχεται απ’ όλες τις κατηγορίες παιγνίων, όπως πρακτορεία ΟΠΑΠ, καζίνο, λαχεία κ.ο.κ. Η μεγαλύτερη αύξηση, ωστόσο, προέρχεται από τα τυχερά παίγνια Διαδικτύου. Τα τελευταία «καλπάζουν» με ρυθμό 10% έως 25%, ανάλογα με την κατηγορία δεδομένων που κοιτά κάποιος. Αύξηση 10% αναφέρεται σε συνολικό τζίρο (TGR) και αύξηση 25% στα ακαθάριστα έσοδα των παρόχων (GGR).
Οι ρυθμοί αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από το σύνολο της νόμιμης αγοράς (επίγειων & διαδικτυακών) τυχερών παιγνίων, η οποία για φέτος φαίνεται ν’ αναπτύσσεται με ρυθμό 8% σε ό,τι αφορά το TGR και 15% στο GGR. Πάνω από τρία στα πέντε ευρώ που ποντάρονται στη θεά Τύχη γίνεται μέσω κινητού ή υπολογιστή. Έτσι, τα πονταρίσματα που θα γίνουν φέτος στο κινητό και τον υπολογιστή θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ, σε σύνολο 47 δισ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς.
Ουδέν κακόν, όμως, αμιγές καλού. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης της αγοράς των νόμιμων παιγνίων και ειδικά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων προέρχεται από το «συμμάζεμα» παικτών που εστιάζονταν σε παράνομα τυχερά παίγνια, είτε επίγεια, είτε διαδικτυακά. Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, το 60% των ενήλικων παίζουν σε νόμιμα τυχερά παίγνια, ενώ ένα 10% παίζει στα παράνομα. Ωστόσο, αυτοί που παίζουν στα παράνομα είναι οι πιο «ψαγμένοι» και οι πιο «παθιασμένοι».