THEPOWERGAME
Η ραγδαία ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνει αναγκαστικά και κατακόρυφα τις διαμετακομιστικές ανάγκες και, τόσο η Ελλάδα, όσο και ο Αραβικός κόσμος, επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, στη διαδικτυακή εκδήλωση «GREECE-GCC countries shared visions e-Business Gathering» που διοργανώνει το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και το υψηλό επίπεδο του ναυτιλιακού know – how καθώς και ότι ο Πειραιάς, όπως είπε, «είχε, έχει και θα έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο γιατί, ως πόλη-λιμάνι, αντιλαμβάνεται τη σημασία της ανάπτυξης των εμπορικών και, γενικότερα, οικονομικών σχέσεων».
Τα πεδία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος
Ο κ. Κορκίδης συνέχισε λέγοντας τα εξής για τις επενδυτικές ευκαιρίες: «Με γνώμονα το τουριστικό πεδίο και επίκεντρο το yachting η συνεργασία επιχειρηματική και επιχειρησιακή μπορεί να στηριχθεί σε τρείς βασικούς άξονες.
- Την προσέλκυση τουριστών από την Ελλάδα προς τις Αραβικές χώρες και το αντίστροφο.
- Την δημιουργία κοινών «πακέτων» με έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία για την προσέλκυση επισκεπτών από τρίτες χώρες οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε περισσότερες από μία χώρα σε ένα ταξίδι τους.
- Την αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων αφιερωμένων στις τουριστικές υποδομές.
Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες αναθέρμανσης της προσπάθειας που επί χρόνια κατέβαλε η Ελλάδα για προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων, που εδράζει στο γεγονός ότι με την παρούσα κυβέρνηση το μείγμα της οικονομίας άλλαξε επί τα βελτίω. Γεγονός που δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα έγινε φιλικότερη σε αυτόν τον τομέα μέσα από μια σειρά τομές και πολιτικές που κατέστειλαν τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ιδεοληψίες που στοίχησαν στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της.
Ο βασικός ρόλος της Ελλάδας για πρωτοβουλίες Αραβικού κόσμου- ΕΕ
Σήμερα λοιπόν είναι προφανής η ανάγκη να προχωρήσουμε στην δημιουργία και ανάπτυξη μεικτών επιχειρήσεων και επενδύσεων κινούμενοι σε ρεαλιστική βάση αποφεύγοντας τα ευχολόγια που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν οδηγούν σε απτά αποτελέσματα. Στο χώρο του Joint Ventures οι καταγεγραμμένες Αραβο- Ελληνικές μικτές επιχειρήσεις είναι πολύ λίγες, προς το παρόν. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη ανάπτυξης πρωτοβουλιών μεταξύ Αραβικού κόσμου και Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να προσφέρει, γιατί όχι, την σύγχρονη τεχνογνωσία της στα πεδία της εφοδιαστικής και των συνδυασμένων μεταφορών.
Σήμερα και αυτά τα πεδία είναι άξια διερεύνησης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και επιχειρησιακών συνεργειών με δυνατότητα άσκησης επιχειρησιακού λόγου στην διαμόρφωση των εμπορευματικών ροών αλλά και της δημιουργίας ισχυρών κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Τομείς κατασκευών και έργων υποδομών, υπό το φως των εθνικών οραμάτων δικαιολογούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Διερεύνηση τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας αξιόλογοι για ανταλλαγή εμπειριών και μεταφοράς τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκου, ενέργειας και δομικών υλικών αλλά και τεχνολογιών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την έρευνα.
Η Ελλάδα ναυτιλιακή δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο Πειραιάς σήμερα προωθεί την καινοτομία, το ερευνητικό έργο αλλά και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ή, αλλιώς, της πατέντας. Πρόσφατα, το ΕΒΕΠ πρωταγωνίστησε σε μία δεύτερη, κατά σειρά, ψηφιακή ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, και ήρθαν σε επαφή γερμανικές και ελληνικές εταιρίες όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναυπηγοεπισκευών.
Και εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα ακόμη πεδίο που αξίζει προσοχής. Η Ελλάδα είναι σε παγκόσμια κλίμακα, μια ναυτιλιακή δύναμη με τον στόλο της οποίας κινείται το παγκόσμιο εμπόριο και, φυσικά, τα πετρελαιοειδή που παράγονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Το ΕΒΕΠ είναι πρόθυμο να υποστηρίξει την ανάπτυξη διμερών επαφών ανάμεσα στους Έλληνες και στους Άραβες επιχειρηματίες φιλοξενώντας μια διοργάνωση όπως αυτή που προανέφερα.
Τέλος, εδραία είναι η πεποίθηση μου ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία των ιστορικών σχέσεων, αλλά και της συναντίληψης για μία κοινή επιχειρηματική αναπτυξιακή πορεία».