Με φόντο την άνοιξη που φουντώνει και το εορταστικό κλίμα του Πάσχα να σιγοψήνεται στα ελληνικά σπίτια, οι αποσκευές γεμίζουν και τα αεροδρόμια ζωντανεύουν. Φέτος, το ημερολόγιο επιφύλαξε μια ευνοϊκή συγκυρία: το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν χρονικά, γεγονός που έδωσε ένα ξεκάθαρο σήμα εκκίνησης στις πασχαλινές αποδράσεις, με την AEGEAN να καταγράφει πληρότητες που αγγίζουν το 95%.
Το πρώτο κύμα μετακινήσεων έκανε ήδη την εμφάνισή του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς οικογένειες με μικρά παιδιά εκμεταλλεύτηκαν το κλείσιμο των σχολείων όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα για να φύγουν νωρίτερα. Μαζί τους και αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού -οι περίφημοι expats- που αξιοποιούν την ελευθερία του remote working για να επιστρέψουν στη γενέτειρα λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες της Ανάστασης. Όμως το μεγάλο κύμα -αυτό που σαρώνει αεροδρόμια και οδικά δίκτυα- αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν η έξοδος κορυφώνεται και οι πρώτες καθυστερήσεις λόγω φόρτου εναέριας κυκλοφορίας κάνουν την εμφάνισή τους.
Η φετινή πασχαλινή έξοδος δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το πού πηγαίνουν οι ταξιδιώτες, αλλά και από το πόσο μένουν. Οι επιστροφές έχουν προγραμματιστεί – για την πλειονότητα – από 23 έως 26 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί εκμεταλλεύονται την περίσταση για να παρατείνουν τις διακοπές τους και να γιορτάσουν την Ανάσταση με πιο αργούς ρυθμούς, είτε στο νησί του νονού είτε στις πλατείες του εξωτερικού.
Ελληνικά νησιά αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις
Όσον αφορά τους προορισμούς, ο ανταγωνισμός μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού είναι πιο σφιχτός από ποτέ. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις διατηρούν τον διαχρονικό τους χαρακτήρα: Παρίσι, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, αλλά και Βρυξέλλες, Ντίσελντορφ και Ζυρίχη συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος των προτιμήσεων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, αναδύεται μια νέα τάση: ταξιδιώτες που αναζητούν πιο ιδιαίτερες, ανεξερεύνητες εμπειρίες στρέφονται σε πόλεις όπως η Μάλτα, το Ντουμπρόβνικ, το Πόρτο, η Κρακοβία και το Εδιμβούργο. Ακόμη και λιγότερο αναμενόμενα σημεία στον χάρτη, όπως το Κισινάου, η Λιουμπλιάνα και η Σόφια, βλέπουν αυξημένη κίνηση, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να επιδιώκουν το διαφορετικό, το καινούργιο, το ανεπιτήδευτο.
Φυσικά, η Ελλάδα κρατάει τη δική της δυναμική. Προορισμοί όπως η Ρόδος, η Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), η Κέρκυρα, η Κως, η Χίος, η Νάξος και η Μυτιλήνη δεν λείπουν από τις επιλογές των ταξιδιωτών. Η Σαντορίνη, παρά τις πιέσεις των τελευταίων ετών, φαίνεται να επανέρχεται σταθερά στη δημοφιλία, ενώ νησιά που συνδυάζουν την παράδοση του Πάσχα με αυθεντική φιλοξενία συνεχίζουν να μαγνητίζουν.
Οι διαθέσιμες θέσεις της τελευταίας στιγμής
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, παρά την έντονη ζήτηση και τις πρώιμες κρατήσεις που πυροδότησε η φετινή σύμπτωση των δύο Πάσχα, δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες για εκείνους που αποφασίζουν να ταξιδέψουν τελευταία στιγμή. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις – έστω περιορισμένες – σε προορισμούς όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Κατάνια και η Βαλένθια, ενώ και σε αρκετά νησιά του εσωτερικού μπορεί κανείς να βρει κενά καθίσματα.
Η περίοδος από 14 έως και 27 Απριλίου καταγράφει συνολική μέση πληρότητα πτήσεων που ξεπερνά το 75%, με συγκεκριμένες διαδρομές να αγγίζουν και να ξεπερνούν το 90%. Η σύγκριση με το 2024 καταδεικνύει σαφή άνοδο της επιβατικής κίνησης, κάτι που δεν αποτυπώνει μόνο τη διάθεση των Ελλήνων για ταξίδι, αλλά και την αδιαμφισβήτητη δυναμική του Πάσχα ως τουριστικής περιόδου.
Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Οι ξένοι επισκέπτες συνεχίζουν να προτιμούν τη χώρα μας όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και για τη μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα του ελληνικού Πάσχα -μια εμπειρία αυθεντική, γεμάτη φως, ήχους και αρώματα. Οι μεγάλες αστικές πύλες -Αθήνα και Θεσσαλονίκη- λειτουργούν ως κύριοι κόμβοι, με τις ανταποκρίσεις προς τα νησιά να ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα μιας Ελλάδας που υποδέχεται, γιορτάζει και ταξιδεύει.