Τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης εμφανίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπου κινούνται όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη σε αυτό το πεδίο τη στρατηγική που ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας φέρει σειρές προϊόντων όπως είναι αυτές που «μοιράζεται» με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου Ahold Delhaize, που υπάγονται στο cluster χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα).
Θυμίζουμε ότι, για παράδειγμα, η αλυσίδα έχει φέρει στην Ελλάδα τα προϊόντα ιδιωτικών μαρκών, όπως οι Gustona, Nature’s Promise, Perla και άλλες. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 20% από τα περίπου 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2024 ο τζίρος της αλυσίδας προέρχεται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στόχος για την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να συνεχίσει να επενδύει τα επόμενα χρόνια στην ιδιωτική ετικέτα με τη μορφή του own brand, προϊόντα δηλαδή που παράγονται αποκλειστικά για λογαριασμό της, φτάνοντας σε περίπου 45% του τζίρου της έως και το 2028. Χαρακτηριστική είναι σε αυτό το πλαίσιο και η συνεργασία που έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων με τα Θερμοκήπια Θράκης υπό την ετικέτα «Ο Κήπος της Ξάνθης».
Σκλαβενίτης: Ισχυρές μάρκες ιδιωτικής ετικέτας
Για τον Σκλαβενίτη η ιδιωτική ετικέτα υπολογίζεται ότι βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της συνολικής αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι φέρνει περίπου το 25%-26% του τζίρου της αλυσίδας στην Ελλάδα (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο εταιρείας) και ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Circana για τον Φεβρουάριο του 2025 το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας επί των συνολικών πωλήσεων ταχυκίνητων αγαθών ήταν 26,8%. Σημειώνεται ότι ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να «χτίσει» τρεις πολύ δημοφιλείς ιδιωτικές ετικέτες, όπως είναι στα χαρτικά ο «Γλάρος», στα απορρυπαντικά η «Drolio» και στα τρόφιμα η «Μαράτα».
Lidl Ελλάς: Το 75% του τζίρου από ιδιωτική ετικέτα – Συνεργασία με 400 Έλληνες προμηθευτές
Το σημαντικότερο μερίδιο επί του συνολικού τζίρου που πραγματοποιεί στην Ελλάδα καταλαμβάνουν για τη Lidl τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μεταξύ των οποίων η σειρά επιλεγμένων τοπικών ελληνικών προϊόντων «νώμα», η σειρά τροφίμων «Deluxe», η ΓΑΛΠΟ στα γαλακτοκομικά, η Favorina στα γλυκίσματα, η Free Way στα αναψυκτικά. Εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή το ποσοστό συμμετοχής της ιδιωτικής ετικέτας στον τζίρο της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα μας αγγίζει το 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% προέρχεται από τα επώνυμα προϊόντα. Η Lidl έχει δώσει βαρύτητα τα τελευταία χρόνια σε συνεργασίες με Έλληνες προμηθευτές, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή το 68% του τζίρου της να προέρχεται από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και τη συνεργασία της με 400 παραγωγούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η Lidl Ελλάς δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της κινείται αυτήν τη στιγμή κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
My Market: Στο 12,5% η συνεισφορά της ιδιωτικής ετικέτας στον τζίρο
Ο όμιλος Metro, που διατηρεί στην ομπρέλα του την αλυσίδα My market, έχει τοποθετηθεί και εκείνος με τη σειρά του με ιδιωτικά brands, «own brands», όπως τα My Gusto σε γλυκίσματα και τρόφιμα, My Soft στα χαρτικά, My Kuzina στα τρόφιμα, My Home στα είδη καθαριότητας και φροντίδας σπιτιού και My Fresco στα φρέσκα συσκευασμένα τρόφιμα ψυγείου. Το 2024 η αλυσίδα my Market είχε μερίδιο περίπου 12% στα συσκευασμένα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η εταιρεία ετοιμάζει και νέους κωδικούς και επενδύει στην εικόνα της κατηγορίας αυτής, ωστόσο αποτελεί ένα συμπληρωματικό πεδίο, ανταγωνιστικό στις τιμές και την ποιότητα που προσφέρει, χωρίς ωστόσο να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Ο κύκλος εργασιών της κινήθηκε το 2024 κοντά στα 1,64 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο 17,5% το ποσοστό συμμετοχής της ιδιωτικής ετικέτας για τον Μασούτη
Σε ό,τι αφορά τον Μασούτη, το 2024 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 17,5%, με την αλυσίδα να έχει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να προέρχεται από τα επώνυμα. Στην αλυσίδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη δεσπόζει η ιδιωτική ετικέτα «Mr Grand», στην οποία υπάγονται όλες οι κατηγορίες των προϊόντων που διατίθενται ως ιδιωτική ετικέτα στα ράφια και τα ψυγεία της. Υπενθυμίζουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Μασούτης την περασμένη χρονιά ήταν 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εικόνα της ιδιωτικής ετικέτας σε όλα τα σούπερ μάρκετ
Όπως προκύπτει για τη συνολική εικόνα των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana, συμπεριλαμβανομένης τη Lidl, είχε άνοδο πωλήσεων 5,4% κατά το πρώτο δίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, αγγίζοντας μερίδιο 26,8% επί των συνολικών πωλήσεων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, που ήταν 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ στο δίμηνο (13,28 δισεκατομμύρια στο δωδεκάμηνο του 2024). O ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε, όμως, η ιδιωτική ετικέτα το πρώτο δίμηνο της χρονιάς ήταν μικρότερος από εκείνον που σημείωσαν τα επώνυμα προϊόντα, όπου το σχετικό ποσοστό ήταν 6,9%. Στα τρόφιμα το μερίδιο των συγκεκριμένων προϊόντων ανέρχεται στο 27%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς στο 21,3% και στην κατηγορία ειδών φροντίδας και καθαριότητας σπιτιού σε 27,8%.