Τις πρόσφατες γεωπολιτικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ανέλυσαν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, σε συζήτηση με τίτλο «Ευρώπη – το παρόν και το μέλλον», την οποία διοργάνωσε στο Delphi Economic Forum ο Όμιλος AKTOR. Πιο αναλυτικά, στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος επίκαιρα θέματα, όπως η πολιτική στροφή των ΗΠΑ στις διεθνείς διπλωματικές και οικονομικές της σχέσεις, η πορεία των δεσμών μεταξύ Ε.Ε. και Αμερικής, το θέμα της επιβολής δασμών στο διεθνές εμπόριο, η απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα, αλλά και το τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Ισραήλ και οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Για την αμερικανική στροφή
Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι η πολιτική του νέου Αμερικανού πρόεδρου απομακρύνει τις ΗΠΑ από παραδοσιακούς συμμάχους, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση της Αμερικής με την Κίνα εγκυμονεί ραγδαίες συνέπειες στην διεθνή οικονομία. Ενώ ο κ. Φίλης επισήμανε ότι ο κ. Τραμπ διαφωνεί με την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων και επιδιώκει να προωθήσει ένα νέο μοντέλο διεθνούς διακυβέρνησης.
Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν δικαιούται να νοιώθει έκπληκτη από τη στροφή αυτή, καθώς όλες οι προειδοποιήσεις ήταν δημόσιες και ξεκάθαρες. Ενώ ο κ. Φίλης προέβλεψε ότι η νέα θητεία του κ. Τραμπ θα είναι αρκετά διαφορετική από την προηγούμενη, και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον την Ευρώπη ως ανταγωνιστή στο οικονομικό πεδίο.
Ο κ. Συρίγος προέβλεψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εφαρμόσει την απόφασή του για επιβολή δασμών μετά το πέρας των 90 ημερών που είχε ορίσει ως προθεσμία, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ενώ ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι η απειλή επιβολής δασμών δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική διάσταση. Και επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη στη νέα κατάσταση, σχολιάζοντας ότι εάν δεν δείξει ενότητα, θα κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία
Ο κ. Φίλης παρατήρησε ότι η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει διαχρονικά διακομματική υποστήριξη και σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι προβληματική και αυτό αντανακλάται στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Ενώ ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι έως το 2011 η εγκατάσταση διεθνών καλωδίων στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούσε χωρίς προβλήματα, όμως έκτοτε σε κατοπινά διεθνή υποθαλάσσια επενδυτικά έργα, η Τουρκία θέτει εμπόδια και κλιμακώνει την ένταση. Και σημείωσε ότι χρειάζεται εμβάθυνση στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ ώστε αυτές να αποκτήσουν στρατηγικό χαρακτήρα.