Τα στοιχεία που έδωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός στα τρόφιμα κατά τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες «φούντωσε» ξανά και μάλιστα πάνω από το 2%. Σε ετήσια βάση έφτασε το 2,2% ενώ σε μηνιαία βάση το +0,9%. Η ετήσια μεταβολή έφτασε την επίδοση του Γενικού Πληθωρισμού, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε σε 2,4% για τον ίδιο μήνα. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι εκ νέου ορατές, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, αλλά και τα στοιχεία της πλατφόρμας e-katanalotis. Ήδη το αρνί «τσίμπησε» τουλάχιστον ένα ευρώ ανά κιλό στη τιμή του και πλέον στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης, αρνί κάτω από 11 ευρώ πλέον δεν υπάρχει.
Αντίθετα στις περισσότερες των περιπτώσεων η τιμή των αμνοεριφίων πλησιάζει τα 13 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι στα τοπικά κρεοπωλεία οι χρεώσεις θα ξεκινούν από 15 ευρώ το κιλό και θα φτάνουν και τα 18 ευρώ το κιλό.
Εν γένει η εξέλιξη του πληθωρισμού, παρόλο που κινείται καθοδικά, δεν είναι καθόλου ευοίωνη σε μια σειρά αγαθών, αλλά και υπηρεσιών, που επηρεάζουν τις περισσότερο ευπαθείς οικονομικά ομάδες πολιτών. Για παράδειγμα το κόστος στέγασης τον περασμένο Μάιο σημείωσε αύξηση 5,9% σε ετήσια βάση και οριακή μεταβολή (-0,2%) σε μηνιαία βάση.
Ωστόσο μετά τα τρόφιμα που ο συσσωρευμένος πληθωρισμός από το καλοκαίρι του 2021 πλησιάζει στο 33%, η στέγαση είναι η κατηγορία αγαθών/υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, που εμφανίζει τον υψηλότερο συσσωρευμένο πληθωρισμό. Ξεπέρασε το 26% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Τα ενοίκια είναι ο βασικός μοχλός πληθωρισμού στην κατηγορία αυτή, όπως και το κόστος ενέργειας.
Τα ενοίκια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10% ενώ το φυσικό αέριο κατά 54,5%. Επίσης 10,4% ανατιμήθηκε και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που δικαιολογεί αυτή την υπέρμετρη αύξηση του κόστους της στέγασης πολύ υψηλότερα από το Γενικό Πληθωρισμό της χώρας.
Ακόμη συνεχής είναι η αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών ταξιδιών, αναψυχής, υγείας, εκπαίδευσης κ.λπ. Ειδικά μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε στα αεροπορικά εισιτήρια και στη διαμονή σε ξενοδοχεία κ.λπ. Σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάρτιο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει ανατιμηθεί κατά 8,1%, οι υπηρεσίες διαμονής σε καταλύματα κατά 10,8%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 7%, τα ασφάλιστρα οχημάτων κατά 5,6% και της εστίασης κατά 5,7%.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί η κάμψη της τιμής του ελαιολάδου κατά 23,3% σε ετήσια βάση και -7,5% σε μηνιαία βάση. Επίσης έχουμε κάμψη του πετρελαίου κατά 8,8% και -3,7% σε μηνιαία βάση. Εν γένει τα καύσιμα υποχώρησαν τον μήνα Μάρτιο, τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση.
Οι μεταβολές αυτές φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψη την κρίση που ακολούθησε το εμπορικό-δασμολογικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Η αναταραχή που προκλήθηκε δεν επηρέασε τα στοιχεία Μαρτίου, αλλά εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τα στοιχεία Απριλίου που θα δούμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση και γενικά ο πλανήτης, δεν έχει τελειώσει με την πληθωριστική κρίση, όπως φάνηκε από τα τρόφιμα. Σημειώνεται ότι τον μήνα Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη χώρα μας ήταν μόλις 0,2%, και τον Ιανουάριο 0,1%.