Τέσσερις παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αναζητεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να μεταπεισθεί η διοίκηση Τραμπ για τους δασμούς 20% που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. Πρόκειται για τρεις παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και τη νεοδιορισμένη στη χώρα μας πρέσβειρα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ.
Στην πλευρά των Ελληνοαμερικανών παραγόντων συγκαταλέγονται ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, μεγάλος άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ήταν και από τους βασικούς υποστηρικτές του στην προεκλογική εκστρατεία του.
Ο δεύτερος που επιδιώκουν να συναντήσουν Έλληνες επιχειρηματίες είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στον Τραμπ, και τέλος ο τρίτος που ενδιαφέρει είναι ο επικεφαλής της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ που στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.
Πρόκειται για τον Χρήστο Μαραφάτσο, σύμβουλο σήμερα του 45ου Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ. Ο κ. Μαραφάτσος, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, των εμπορικών σχέσεων κ.λπ. Ο ομογενής από τις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο των Δελφών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σίμο Διαμαντίδη, οι συναντήσεις επιδιώκεται να γίνουν άμεσα και πριν από το Πάσχα, έχοντας ως βασικό στόχο την άμβλυνση των δασμών των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Η στόχευση αυτή, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΒΕ, δεν αφορά το σύνολο των αγαθών που διακινούνται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά συγκεκριμένα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει παραγωγή στις ΗΠΑ.
Αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο σε αγροτοδιατροφικά, όπως είναι το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.λπ. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είχαν εξαιρεθεί και στην πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν επιβλήθηκαν δασμοί προς ευρωπαϊκά προϊόντα. Μάλιστα, η εξαίρεση αυτή ίσχυσε μόνον για την Ελλάδα και όχι για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. την Ισπανία. Έτσι, η χώρα μας απέκτησε ένα ανταγωνιστικό προβάδισμα, που βελτίωσε σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τόσο τις εξαγωγές της, όσο και τις εισαγωγές της.
Τότε, όμως, όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντίδης, την εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων αποφάσισε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και όχι ο πρόεδρος. Τώρα, σύμφωνα με όσα έχουν συμβουλέψει Αμερικανοί παράγοντες τον ΣΕΒΕ, οι αποφάσεις λαμβάνονται στον Λευκό Οίκο και ότι αυτόν πρέπει να προσεγγίσουν, εφόσον ζητηθεί μια νέα εξαίρεση των ελληνικών αγροτοδιατροφικών αγαθών από τις ταρίφες που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Πρόθεση του ΣΕΒΕ είναι να μην υπάρξουν καθόλου δασμοί στα συγκεκριμένα προϊόντα και σε έσχατη περίπτωση οι δασμοί στα συγκεκριμένα αγαθά να μειωθούν τουλάχιστον στο 10%, όσο δηλαδή είναι οι δασμοί στην Τουρκία. Έτσι ώστε η γειτονική χώρα αυτή να μην έχει το πλεονέκτημα έναντι της χώρας μας, που παράγει αντίστοιχα αγροτοδιατροφικά αγαθά.
Επίσης, όπως παραδέχεται ο κ. Διαμαντίδης, οι Έλληνες εξαγωγείς θα έχουν επαφές και με επιχειρηματίες εισαγωγείς και super markets στις ΗΠΑ, τους οποίους θα καλέσουν να μη μετακυλήσουν στους καταναλωτές την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα από την Ελλάδα προϊόντα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα μπορούσε -εφόσον επιτευχθεί η μείωση των δασμών στο 10%- το 1/3 να το απορροφήσει ο εξαγωγέας, το 1/3 ο εισαγωγέας και το super market και το υπόλοιπο 1/3 να μετακυλιστεί στον καταναλωτή».
Στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικών από την πλευρά της χώρας. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία επαφή ακόμη με την ελληνική διπλωματία, όπως συμβαίνει και με το σύνολο της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει και το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης και του υπ. Εξωτερικών είναι ότι, εφόσον οι δασμοί μπήκαν στην Ε.Ε. και όχι σε χώρες-μέλη, το ζήτημα αφορά το σύνολο της Ένωσης και ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση και αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών.