Αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τη νέα έκθεση, χωρίς να παραλείπει επισημάνσεις για τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σταδιακά και το τραπεζικό σύστημα δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας. Ωστόσο, το Ταμείο χτυπά καμπανάκι για τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, την επιμονή διαρθρωτικών στρεβλώσεων και την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά και το 2025, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,1%. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι επενδύσεις, ιδιαίτερα εκείνες που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ιδιωτική κατανάλωση, αν και σταθερή, στηρίζεται στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Στον τραπεζικό τομέα, το Ταμείο επισημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια περιορίστηκαν στο 3%, οι ισολογισμοί έχουν ενισχυθεί και τα κέρδη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η σημασία τα αυξημένα κέρδη να κατευθυνθούν σε κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα απορρόφησης μελλοντικών κραδασμών.
Η έκθεση του άρθρου 4 εστιάζει και στο πληθωριστικό σκηνικό. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ο πυρήνας του πληθωρισμού – ιδιαίτερα στις υπηρεσίες – παραμένει πεισματικά αυξημένος, υπό την επίδραση της μισθολογικής ανόδου. Αυτό, σύμφωνα με το Ταμείο, χρήζει στενής παρακολούθησης.
Οι ειδικοί του ΔΝΤ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη σημασία της συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις: από τη Δικαιοσύνη και την αγορά εργασίας μέχρι τη μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων στις επιχειρήσεις. Ζητούν παράλληλα να τεθεί φρένο στις δημοσιονομικές πιέσεις, κυρίως στο πεδίο των συντάξεων και των απολαβών του δημόσιου τομέα.
Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας – ιδιαίτερα των γυναικών – και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Το Ταμείο θεωρεί πως η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ δείχνει ικανοποιημένο από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υπενθυμίζει ότι οι παλιές παθογένειες δεν έχουν εξαλειφθεί. Η μετάβαση στην επόμενη ημέρα απαιτεί αποφασιστικότητα, συνέπεια και στόχευση σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, σε επενδύσεις με βάθος και σε μια δημοσιονομική πολιτική που δεν θα υπονομεύσει τα κεκτημένα.
Πιερρακάκης: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της οικονομίας
Σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.
Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.
Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».
Χατζηδάκης: Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται κι από τον πιο αυστηρό κριτή της
Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το «μαύρο πρόβατο»! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των διεθνών οργανισμών που υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία: Αφενός έρχεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταράξεων κι αφετέρου κανείς δεν ξεχνά πόσο αυστηρός κριτής για την πατρίδα μας υπήρξε το ΔΝΤ όλες τις περασμένες δεκαετίες – κι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης. Σημειώνει την ισχυρή επίδραση στα έσοδα τόσο της ανάπτυξης της οικονομίας όσο και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αναγνωρίζει την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις τράπεζες να ανακτούν την ευρωστία τους. Τονίζει ακόμα την πρόοδο στην προώθηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με βασικό εργαλείο τις επενδύσεις. Κι αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση και στον περαιτέρω περιορισμό του δημόσιου χρέους.
Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά πως έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια συνταγή: Με μια νοικοκυρεμένη πολιτική στα οικονομικά και προωθώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, με την πιο ισχυρή συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών και των νέων. Για να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Και για να πετύχουμε τον μεγάλο εθνικό στόχο της σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την πολιτική σοβαρότητας και υπευθυνότητας κερδισμένοι βγαίνουν και θα συνεχίσουν να βγαίνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!