Το 2025 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες αγρότες, μία χρονιά στην οποία δε θα δούνε κέρδη. Με τις παγωνιές, να έχουν πλήξει τα πυρηνόκαρπα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τους ελαιώνες στα νότια της χώρας, θα είναι «θαύμα» η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά φρούτα και λαχανιά, μήνυμα που φέρνει από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η Freskon, η οποία επιστρέφει στην έδρα της, στη Θεσσαλονίκη.
Σε περιβάλλον ανησυχίας, υπάρχουν και θετικά μηνύματα για την αγροτική παραγωγή, αν η Ελλάδα στραφεί και σε άλλες καλλιέργειες που έχουν μέλλον στη διεθνή και την ελληνική αγορά. Αυτό είναι το motto της φετινής Freskon, που θα πραγματοποιηθεί 10-12 Απριλίου, παράλληλα με τη Logistics & Transports EXPO, στο εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.
17 αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Στη Freskon, oi 275 εκθέτες, από 22 χώρες που συμμετέχουν, έρχονται για να κάνουν business καθώς, στους πιθανούς αγοραστές συγκαταλέγονται και 17 διεθνείς και ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η Freskon, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν 10 χρόνια, όπως κάθε χρονιά, έχει πολλαπλά μηνύματα να στείλει σε παραγωγούς αλλά και στην κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στο αχλάδι, το λωτό, ενώ έχει αφήσει τη διεθνή αγορά στο σύκο, στην κυριαρχία της Τουρκίας. Το φετινό συνέδριο της Freskon, είναι αφιερωμένο στο αχλάδι, γιατί η χώρα μας είναι ελλειμματική τόσο στο επιτραπέζιο, όσο και στο βιομηχανικό αχλάδι, μία καλλιέργεια που «ταιριάζει» πολύ στη Βόρεια Ελλάδα και μπορεί με ασφάλεια να αναπτυχθεί», δήλωσε ο κ. Τάκης Ορφανός, εκδότης του περιοδικού Φρουτονέα και συνδιοργανωτής των παράλληλων εκδηλώσεων της ´Έκθεσης.
Εξαγωγές στους «λωτοφάγους»
Η ζήτηση, για το λωτό, έχει αυξηθεί στην εσωτερική αγορά και αν η συγκεκριμένη καλλιέργεια επεκταθεί, στα επόμενα 4-5 χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει εξαγωγική και σε αυτό φρούτο, όπως άλλωστε και στο νωπό σύκο, καλλιέργεια στην οποία δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Σαν Νο1 χώρα στην παραγωγή ακτινιδίου στην Ευρώπη και, μέσα στους τρεις μεγάλους του κόσμου, η Ελλάδα, στρέφεται πλέον και στο κίτρινο, golden, ακτινίδιο για το οποίο υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση.
«Η ελληνική αγροτική παραγωγή, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και για να έχει μέλλον, πρέπει να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά προβλήματα: Τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη εργατικών χεριών. Αυτά είναι προβλήματα και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης που αν δεν αντιμετωπισθούν, η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί», πρόσθεσε ο κ. Ορφανός.
Η Logistics & Transport γίνεται θεσμός
H Logistics & Transport EXPO επιστρέφει φέτος στη Θεσσαλονίκη, μετά την πολύ επιτυχημένη προηγούμενη, πρώτη διοργάνωση και, πλέον, γίνεται θεσμός, όπως δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Δημητριάδης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Ο.MIND Creatives και συνδιοργανωτής της έκθεσης. Στην περυσινή, πρώτη διοργάνωση, η L&T EXPO, είχε 90 εκθέτες από πέντε χώρες και 8.500 επισκέπτες, ενώ στη φετινή διοργάνωση οι εκθέτες είναι 110, από οκτώ χώρες, με τις ξένες συμμετοχές να προέρχονται από Ιταλία, Αγγλία, Δανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως η L&T EXPO, δεν είναι ανταγωνιστική της Supply Chain Expo που επίσης διοργανώνεται από την O.MIND, στην Αθήνα, καθώς από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, υπάρχει σημαντική δραστηριότητα στο χώρο της Εφοδιαστικής, όπως και μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα που ζητάει να εξυπηρετηθεί από τις εταιρείες logistics.
«Η Θεσσαλονίκη, είναι εμπορευματικός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ν.Α.Ευρώπη, με το λιμάνι που διαθέτει, τις οδικές συνδέσεις, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες, αν αναπτυχθούν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και οι εμπορευματικές μεταφορές με το τραίνο», επισήμανε ο κ. Δημητριάδης.
Στο τριήμερα της L&T EXPO, θα πραγματοποιηθεί και το τριήμερο συνέδριο LOGI.C, με συμμετοχές Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Στα στοιχεία των δύο παράλληλων διοργανώσεων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο αναπλ. Γενικός διευθυντής Αλέξης Τσαξιρλής και η υπεύθυνη της διοργάνωσης Frescon, Τόνια Νικολαϊδου.