Η JPMorgan προειδοποιεί ότι η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί στο 60% μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Bruce Kasman και η ομάδα του εκτιμούν ότι η φετινή αύξηση των δασμών είναι η μεγαλύτερη από το 1968 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Σε σημείωμα με τίτλο «θα χυθεί αίμα», ο επικεφαλής οικονομολόγος Bruce Kasman και η ομάδα του ανέφεραν ότι η φετινή αύξηση των δασμών κατά 22% ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων από το 1968, όπως αναφέρει το marketwatch.
«Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των φόρων είναι πιθανό να μεγεθυνθεί – μέσω αντιποίνων, διολίσθησης του επιχειρηματικού κλίματος στις ΗΠΑ και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το σοκ είναι πιθανό να αμβλυνθεί μόνο σε μικρό βαθμό από την ευελιξία που παρέχει η αύξηση των δασμών για περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», αναφέρουν.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan δεν προβαίνουν σε άμεσες αλλαγές στις προβλέψεις, καθώς η αρχική εφαρμογή – και η πιθανή διαπραγμάτευση – παίρνουν σάρκα και οστά. «Ωστόσο, θεωρούμε την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που ανακοινώθηκαν ως ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ που δεν ενσωματώνεται επί του παρόντος στις προβλέψεις μας. Τονίζουμε έτσι ότι οι πολιτικές αυτές, αν διατηρηθούν, θα ωθήσουν πιθανώς την αμερικανική και ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος», αναφέρουν.
Αν και οποιαδήποτε ύφεση από την τρέχουσα οικονομική επέκταση των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανό να είναι ήπια, «οι υφέσεις είναι εγγενώς απρόβλεπτες. Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι ότι οι συνεχιζόμενες περιοριστικές εμπορικές πολιτικές και οι μειωμένες μεταναστευτικές ροές μπορεί να επιφέρουν μόνιμο κόστος προσφοράς που θα μειώσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα», λένε.
Είπαν ότι η αύξηση των δασμών, μεγαλύτερη από τον δασμό Smoot-Hawley του 1930, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιζήμια, δεδομένου ότι το μερίδιο των εισαγωγών είναι μεγαλύτερο τώρα, καθώς η ευρύτερη παγκοσμιοποίηση έχει επικρατήσει.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μια αύξηση των δασμών κατά 20% στις ΗΠΑ, καθώς και για αντίποινα από την Κίνα και την Ευρώπη, οι ερευνητές λένε ότι θα μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1 μονάδα.
Ο S&P 500 σημείωσε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση του από τις 11 Ιουνίου 2020. Τα προθεσμιακά συμβόλαια την Παρασκευή ήταν χαμηλότερα ενόψει των στοιχείων για την απασχόληση και των σχολίων του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.