Πολύ σημαντικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική σταθερότητα, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του μέσω βίντεο στο facebook ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Διευρύνοντας τα κριτήρια ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, δημιουργούμε ένα συμπαγές και ευέλικτο πλαίσιο, που καλύπτει τη μεσαία τάξη», υπογραμμίζει ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς έχει πλέον κατατεθεί στη Βουλή. Και πέρα από τα πολύ σημαντικά μέτρα τα οποία σχετίζονται με τον τίτλο του, περιλαμβάνει και πολύ σημαντικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική σταθερότητα.
Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Επίσης, δημιουργείται ένα πολύ συμπαγές πλαίσιο για πολίτες και επιχειρήσεις, ένα πιο ευέλικτο και προσβάσιμο πλαίσιο. Πλέον, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους ένα πολύ ισχυρό όπλο για να ρυθμίσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό γιατί διπλασιάζονται τα εισοδηματικά όρια. Και οι επιλέξιμοι οφειλέτες που μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό ρύθμισης δωδεκαπλασιάζονται. Από το 7% πηγαίνουν στο 85% και έτσι δημιουργείται μια πολύ ισχυρή περίμετρος εφαρμογής για τη μεσαία τάξη.
Για παράδειγμα, οικογένεια με τρία παιδιά. Το όριο ήταν στις 21.000 ευρώ, πηγαίνει στις 42.000 ευρώ.
Δεύτερον, οι πιστωτές, τράπεζες και funds είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ενημέρωση του δανειολήπτη, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση. Μόνη προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης του πιστωτή.
Τρίτον, γίνεται επέκταση προθεσμιών ώστε να διευκολύνεται η ένταξη κάθε ευάλωτου οφειλέτη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Τέταρτον, επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
«Έτσι, θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που συνήθως έχουν μεγαλύτερες οφειλές», αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης
Τέλος, μία δέσμευση της κυβέρνησης υλοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία της. Το ελληνικό δημόσιο παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη για τις τραγωδίες στο ΜΑΤΙ και στη ΜΑΔΡΑ. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε», καταλήγει ο κ. Πιερρακάκης.