Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat -από 3% έναν μήνα πριν- και στο 2,2% στην ευρωζώνη, από 2,3% τον Φεβρουάριο.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε περαιτέρω προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι αξιωματούχοι εξετάζουν αν θα συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Μάρτιο, μειωμένες από το 2,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αυτή η αύξηση συμφωνεί με τη μεσαία εκτίμηση σε μια έρευνα του Bloomberg.
Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες -που αποτελεί ιδιαίτερο σημείο εστίασης για τους πολιτικούς υπεύθυνους- μετριάστηκε στο 3,4% από 3,7%, συνεχίζοντας την υποχώρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό επιβραδύνθηκαν λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, φτάνοντας το 2,4%.
Η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αν θα μειώσει για έβδομη φορά τα επιτόκια από τον Ιούνιο, με τους αξιωματούχους να διαφωνούν για το πόσο μεγάλη απειλή αποτελούν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τις τιμές.
Περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στην Ιταλία, αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο προβλεπόταν, ξεπέρασαν το 2% για πρώτη φορά από το 2023. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία έτρεξε πιο αργά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.