THEPOWERGAME
Αναθεωρημένα επί τα βελτίω δείχνουν τα στοιχεία της ανάπτυξης για φέτος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφού φαίνεται ότι η οικονομία κινείται σε ανέλπιστα θετικά βήματα, μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα δεν αποκλείεται η αύξηση του ΑΕΠ να επανέλθει στις αρχικές εκτιμήσεις του 4,8%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αρχές του έτους η ανάπτυξη υπολογιζόταν για το 2021 στο 4,8% του ΑΕΠ, αυτή η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 3,6% λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Τα περιοριστικά μέτρα έφτασαν σχεδόν μέχρι το καλοκαίρι ενώ ακόμα και τον Ιούνιο, το δημόσιο πληρώνει τα ενοίκια επιχειρήσεων προκειμένου να «πατήσουν στα πόδια τους» μετά το σοκ των αλλεπάλληλων lockdown. Από το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις φάνηκε να βρίσκουν τα πατήματά τους απέναντι στην ύφεση.
Ωστόσο, στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται πως συνετέλεσαν αφενός τα διαρκώς διογκούμενα πακέτα στήριξης, που έφθασαν τα 16 δισ. ευρώ και αφετέρου η προσδοκία εξόδου από το τούνελ με τη συνδρομή των εμβολίων.
Στην αλλαγή των εκτιμήσεων συνέτεινε η άνοδος των επενδύσεων που ανέκαμψαν με ρυθμό πάνω από 8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν επίσης πάνω από 8%, και η ύφεση που συγκρατήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 2,3%.
Μια σειρά δεικτών έρχονται να υποδείξουν πως η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει τον σφυγμό της. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 22,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 με το base effect να διαδραματίζει προφανή ρόλο αλλά και την αλλαγή σκηνικού να είναι δυναμική σε πολλούς κλάδους.
Πάντως και ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του έδειξε εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο και σημειώνει πως «η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, η προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και η κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού, διαμορφώνουν ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στην χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
Όλα τα παραπάνω έκαναν το υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης αν και ο ίδιος ο υπουργός κ. Σταϊκούρας δεν φαίνεται να ανοίγει τα χαρτιά του. Παρ΄ όλα αυτά η όποια αναθεώρηση θα γίνει αφού κλείσει και το δεύτερο τρίμηνο ώστε να υπάρξει σαφέστερη και ασφαλέστερη εικόνα.
Ωστόσο, το powergame.gr μίλησε με κυβερνητικά στελέχη τα οποία εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, υπάρχουν τα περιθώρια για επαναφορά των αρχικών προβλέψεων, δηλαδή επέκταση κατά 4,8% φέτος. Με τα σημερινά δεδομένα, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πλέον απαισιόδοξες αφού η Κομισιόν προβλέπει 4,1% και το ΔΝΤ 3,8%.
Από την άλλη πλευρά, και η ΕΚΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της ευρωζώνης βάζοντας τον πήχη στο 4,6% φέτος και 4,7% το 2022, από 4% και 4,1% αντίστοιχα που εκτιμούσε τον Μάρτιο.
Πιο αισιόδοξοι οι οικονομολόγοι της Εθνικής τράπεζας
Η ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε στη θετική έκπληξη για το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο, συντείνοντας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ετήσια ανάπτυξη στο +5,7% το 2021, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, σε μελέτη τους.
Η ελληνική οικονομία, αναφέρουν, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και την επέκταση των περιορισμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.
Η τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ, και συνιστά την τρίτη συνεχόμενη, μετά από αυξήσεις 3,8% και 3,4% το τρίτο και το τέταρτο ο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα, (οι οποίες ακολούθησαν την τριμηνιαία καταβύθιση του ΑΕΠ κατά -12,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία). Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του πρώτου τριμήνου του 2021, αναφέρεται στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.