Εκλείπουν οι λόγοι που έφεραν τα κάθε είδους «καλάθια» – νοικοκυριού, Πάσχα, νονού κ.λπ. – καθώς ο πληθωρισμός στα ράφια των σούπερ μάρκετ σταδιακά εκμηδενίζεται. Και για την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης η πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να δείξει στους καταναλωτές ότι τουλάχιστον κέρδισε μια σημαντική μάχη στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού και της ακρίβειας.
Ωστόσο αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα έχουμε, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, το «καλάθι του νοικοκυριού» και «το καλάθι του Πάσχα». Και αυτό γιατί τόσο σε επίπεδο πληθωρισμού η χώρα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη, ενώ και οι τιμές συγκεκριμένων αγαθών, εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα τιμών που… κόβουν την ανάσα των καταναλωτών. Για παράδειγμα η τιμή της σοκολάτας ή του κόκκινου κρέατος που καταναλώνονται πολύ, ειδικά μετά το Πάσχα.
Έτσι όλα δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε «καλάθι του Πάσχα» με τέσσερις τουλάχιστον προσθήκες που αφορούν στα βασικά προϊόντα: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατο-δημιουργίες (αυγά, κουνέλια κ.λπ.). Τα αγαθά αυτά θα προστεθούν στο ήδη χρησιμοποιούμενο καλάθι του νοικοκυριού που περιλαμβάνει πάνω από 50 διαφορετικά προϊόντα. Μάλιστα δεν αποκλείεται το καλάθι αυτό να περιλάβει και άλλα εποχικά προϊόντα π.χ. λαχανικά. Το «καλάθι του Πάσχα» αναμένεται να ισχύσει από Δευτέρα 7 Απριλίου έως και Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου 2025.
Εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο καλάθι του Πάσχα που θα ισχύσει. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το «καλάθι του νονού». Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ισχύσει, καθώς τουλάχιστον στα αγαθά των παιχνιδιών ο πληθωρισμός είναι μηδενικός. Εξάλλου ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα ακρίβειας στη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2021 που ξεκινά η πληθωριστική κρίση στη χώρα μας, τα παιχνίδια δεν έχουν ανατιμηθεί παρά μόλις 3% – 4%. Μάλιστα για μεγάλο διάστημα μέσα στη περίοδο αυτή, παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποπληθωρισμού τιμών στα παιχνίδια. Παρά ταύτα, στα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε και τα κάθε είδους παιχνίδια στα διάφορα καλάθια των εορτών των Χριστουγέννων, με το γνωστό «καλάθι του Αι Βασίλη», και του Πάσχα, με το γνωστό «καλάθι νονού».
Τα παραπάνω δείχνουν ότι εκλείπουν οι λόγοι δημιουργίας του «καλαθιού του νονού» φέτος το Πάσχα. Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να σταθμίζει ακόμη τη δημιουργία του, κρατώντας κλειστά χαρτιά. Δεν ισχύει το ίδιο με το «καλάθι του Πάσχα». Εδώ έχει κάθε λόγο να ισχύσει, αφού οι τιμές της σοκολάτας τους τελευταίους 12 μήνες έχουν εκτοξευθεί, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές αμνοεριφίων.
Αναφορικά με την αγορά της σοκολάτας και εν γένει των παράγωγων γλυκισμάτων από αυτή, του τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Μόνον το τελευταίο 12μηνο (Μάρ. 2024-Φεβ. 2025) η σοκολάτα και τα παράγωγά προϊόντα της , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ανατιμηθεί κατά 16,6%. Επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή της ανατιμήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η αύξηση αυτή, η οποία συμπαρασύρει πολλά άλλα αγαθά π.χ. γλυκίσματα, μπισκότα σοκολάτας, παγωτά κ.λπ., είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του κακάο περίπου 100% σε σχέση με τις αρχές του 2024. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του κακάο «χτύπησε» ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 12.000 δολ. ανά τόνο. Έκτοτε η τιμή του αποκλιμακώθηκε στα 8.000 δολ./τόνο, αλλά είναι πολύ υψηλότερη απ’ ότι ήταν στις αρχές του 2024 που ο τόνος κόστιζε 4.000 δολ. ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η σοκολάτα και τα παράγωγα προϊόντα της, σήμερα κοστίζουν περίπου 40% πιο ακριβά απ’ ότι το 2021. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των αμνοεριφίων που ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες ενόψει Πάσχα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές τους έχουν ανατιμηθεί κατά μέσο όρο περισσότερο από 50% τα τελευταία τρία χρόνια.
Σήμερα στα σούπερ μάρκετ η τιμή του οβελία κυμαίνετα ι από 13 έως 17 ευρώ. Οι τιμές είναι «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι κατά 1-2 ευρώ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή των αμνοεριφίων 2,5% υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 κ.
Επίσης, όπως προκύπτει από ιστορικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένονται σημαντικές ανατιμήσεις στα αμνοερίφια, ένα μήνα πριν το Πάσχα. Αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε στα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου και κυρίως στα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου. Πάντως όπως γνωστοποίησαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, θα έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα για αθέμιτες πρακτικές στην αγορά των αμνοεριφίων (και όχι μόνον).