THEPOWERGAME
Με όλα τα διπλωματικά μέσα «απαντά» η Ελλάδα στην αστήρικτη επιστημονικά και αντίθετη προς τις διεθνείς συνθήκες και τη νομοθεσία της ΕΕ απόφαση της Κυβέρνησης της Αλβανίας να προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών από συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας επικαλούμενη (μεμονωμένο) περιστατικό της «γρίπης των πτηνών» αλλά σε… άγριο πουλί!
Η απόφαση θα πλήξει πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κυρίως της Ηπείρου από όπου, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του powergame.gr, εξάγονται στη γειτονική χώρα σε μηνιαία βάση:
- πάνω από 500 τόνοι κρέατος κοτόπουλου με έσοδα περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
- και περίπου 500 χιλιάδες νεοσσοί (κλωσσόπουλα) το μήνα με έσοδα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.
Η πίεση για την ελληνική πτηνοτροφία είναι ουσιαστικά διπλή καθώς εκτός από την απώλεια εσόδων για όσο καιρό διαρκέσει η απαγόρευση εξαγωγών, καλούνται να βρουν διέξοδο για την διάθεση τόσο των νεοσσών όσο και του κρέατος.
Εύλογα ερωτήματα – επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2016-17
Για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά όσον αφορά στη σκοπιμότητά της καθώς
- Αφορά σε «κρούσμα» της «γρίπης των πτηνών» που εντοπίστηκε σε άγριο πουλί, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και μάλιστα σε περιοχή που απέχει σημαντικά από εγκαταστάσεις πτηνοτροφικής μονάδας.
- Ελήφθη με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στις 7 Ιουνίου, ενώ το κρούσμα έχει καταγραφεί στις 20 Απριλίου 2021, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά.
- Αντίκειται στις διατάξεις του Κώδικα Υγείας Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), ο οποίος ορίζει με σαφήνεια πως δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση σε εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό.
- Παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ξεκάθαρα ότι όταν εντοπίζεται κρούσμα σε άγριο πτηνό, δεν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Ως γνωστόν, η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Η γειτονική χώρα δημιουργεί πάντως αρνητική παράδοση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς είχε λάβει ανάλογη απόφαση και την περίοδο 2016-17, ευθύς μόλις είχε απομονωθεί το πρώτο στέλεχος του ιού σε άγριο πουλί και προτού υπάρξει οποιαδήποτε κρούσμα στην πτηνοτροφία.
Διπλωματικές ενέργειες – στήριξη της παραγωγής
Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Αλβανικής πλευράς τόσο με παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο της γειτονικής χώρας όσο και δια της διπλωματικής οδού.
Η αρμόδια υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απέστειλε επιστολή στην Αλβανίδα υπουργό Γεωργίας ζητώντας να αποσύρει αμέσως τα απαγορευτικά μέτρα,, ενώ παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης.
Παράλληλα, η κ. Αραμπατζή επικοινώνησε και με τους επικεφαλής πτηνοτροφικών επιχειρήσεων που πλήττονται από την απόφαση και τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου με γνώμονα την προστασία της ελληνικής παραγωγής.