«Αλμυρός» και στην τιμή είναι φέτος ο μπακαλιάρος, που παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου. Ο μπακαλιάρος, φτάνει έως και τα 27 ευρώ το κιλό. Οι πωλητές διαπιστώνουν κινητικότητα στις αγορές, ωστόσο αναφέρουν ότι φέτος λιγότεροι καταναλωτές επιλέγουν το παραδοσιακό ψάρι, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ σε σχέση με το 2024. Η κίνηση στις αγορές πάντως ναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σάββατο.
Η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας κυμαίνεται από 16 έως 22 ευρώ το κιλό, από 15 ευρώ πέρσι καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% ενώ το φιλέτο του αγγίζει τα 27 ευρώ από 22 ευρώ που πωλούνταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για να μειώσουν το κόστος, αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση του κατεψυγμένου προϊόντος, καθώς προσφέρει μια πιο οικονομική λύση.
Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες, καθώς τιμούμε τόσο την Επανάσταση του 1821 όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η παράδοση θέλει να συνοδεύουμε τη μέρα αυτή με ένα εμβληματικό πιάτο: μπακαλιάρο με σκορδαλιά ή άλλες παραλλαγές του αγαπημένου ψαριού. Ο μπακαλιάρος λέγεται και «Φτωχογιάννης», αυτό το παρατσούκλι προέρχεται από τη χαμηλή τιμή του, που τον έκανε προσιτό σε όλους!
Αν και ο μπακαλιάρος δεν έχει άμεση σχέση με την Επανάσταση, η επιλογή του σχετίζεται με τη νηστεία της Σαρακοστής. Η συγκεκριμένη περίοδος, που διαρκεί 40 ημέρες, επιβάλλει αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς, απαγορεύοντας το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Ωστόσο, στις 25 Μαρτίου, λόγω της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού – μια μικρή γευστική εξαίρεση στη νηστεία.