Το Πάσχα 2025 πλησιάζει και η αγορά αρχίζει ήδη να προετοιμάζεται για τις παραδοσιακές αγορές των νοικοκυριών, όπως τα τσουρέκια και τα σοκολατένια αυγά.
Το απλό τσουρέκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega προ ημερών, κοστίζει περίπου 9,5 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να διαφέρουν ανάλογα με τη γέμιση και το περιτύλιγμα του προϊόντος.
«Το τσουρέκι το έχουμε όλο τον χρόνο στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα το Πάσχα θα έχει την τιμητική του και θα στολιστεί με το κόκκινο αυγό, θα γίνει σε πλεξίδα», είπε στο Mega ιδιοκτήτρια φούρνου. «Είμαστε σε μια διαδικασία που προετοιμαζόμαστε» σημείωσε η ιδιοκτήτρια φούρνου. Μαρία Αλετρά. Επιπλέον, όπως ανέφερε, θα υπάρξουν νέα προϊόντα και γεύσεις, όπως τσουρέκι με σοκολάτα, για να καλύψουν τις ανάγκες και τη ζήτηση των πελατών.
Οι φούρνοι, όπως σημειώνεται, βρίσκονται σε πλήρη προετοιμασία για την αγορά του Πάσχα, προσφέροντας ποικιλία και παραδοσιακή γεύση στους πελάτες τους.
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ένα κλασικό τσουρέκι για το Πάσχα 500 γραμμαρίων ξεκινά από 6-7 ευρώ στους πιο οικονομικούς φούρνους, ενώ αν πας σε γνωστά ζαχαροπλαστεία με πολίτικες συνταγές, μπορεί να φτάσει τα 12-15 ευρώ. Στην επαρχία, τα πράγματα είναι λίγο πιο φιλικά στην τσέπη, με τιμές από 5-10 ευρώ, ανάλογα την ποσότητα και τα υλικά – μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο ανεβάζουν το κόστος.
Αύξηση έως και 180% για τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα
«Πικρά» είναι φέτος είναι τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, αφού η εκτόξευση των τιμών στη σοκολάτα δημιουργεί σοβαρές πιέσεις στις επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής.
Για το ζήτημα μίλησε στην τηλεόραση του Action ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλυκός, τονίζοντας ότι «σε λίγο θα γίνουν σαν χρυσάφι, θα τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας».
«Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά, έχουμε αύξηση στη σοκολάτα οπότε τα αυγά θα είναι πικρά φέτος. Θα υπάρχουν βέβαια διάφορα μεγέθη που θα είναι πιο οικονομικά». Το 2024 η τιμή της σοκολάτας κυμαινόταν από 4-4,5 ευρώ το κιλό, ενώ το 2025 αυξήθηκε κατά 170-180% πλησιάζοντας ακόμη και τα 12 ευρώ το κιλό. «Το θέμα είναι ότι ανεβαίνει, δεν βλέπουμε περιθώρια για να κατέβει. Τα βούτυρα και οι σοκολάτες έχουν φθάσει στον Θεό», ανέφερε ο κ. Γιάννης Γλυκός.
Όπως μάλιστα τόνισε οι καταναλωτές είναι φειδωλοί πλέον στις αγορές τους καθώς μοιράζουν στη μέση ακόμα και τις πάστες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα κεράσματα σε γιορτές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις.