Η κυβέρνηση προχωρά σε υλοποίηση ολιστικού σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας. Μιλώντας στο Central Greece Forum – Θεσσαλία 2025, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος στα Τρίκαλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, με αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές και με επενδύσεις σε σε νέες υποδομές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
«Υλοποιούμε έναν ολιστικό σχεδιασμό που αφορά στη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά και συνολικότερα της πατρίδας μας στον πρωτογενή τομέα. Με ένα πλαίσιο δράσεων που αυτή τη στιγμή οργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια πρόσκληση για τη μεταποίηση και τον εκσυγχρονισμό, για την αγροτική οδοποιία, για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, σε λίγο χρονικό διάστημα από τώρα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δύο-τρεις μήνες αργότερα για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά, στην πραγματικότητα διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία», δήλωσε ο υπουργός.
Αυτή θα είναι η η συνεισφορά και η παρακαταθήκη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «σε μια στιγμή που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει και τα απότοκα της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Τσιάρας έκανε αναφορά και προκλήσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών και δη του Daniel, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Θεσσαλίας, του ιδιωτικού τομέα.
Τσιάρας: Οι παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία
Ο Κώστας Τσιάρας ανέλυσε τα μέτρα που εφαρμόζονται και τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα απαρίθμησε τα εξής:
- Πρόγραμμα 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν αντικατάσταση ζώων και την ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων
- Ειδικά προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των εδαφών της Θεσσαλίας
- Υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα LEADER, διασφαλίζοντας ότι κανένας επενδυτής δεν μένει εκτός χρηματοδότησης
- Έγκριση αποζημιώσεων ύψους 310 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής
- Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού, με 43 εκατ. ευρώ για πληγέντες παραγωγούς στη Θεσσαλία
- 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να διασφαλιστεί η αρδευτική επάρκεια
- Προγράμματα για τη μελισσοκομία και τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, με στοχευμένες παρεκκλίσεις για τους πληγέντες
- Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης
- Έγκριση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων στην Αγιά
- Απαλλαγή από εκτιμητικά τέλη του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιάς και καταμέτρηση νεκρών ζώων
- Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές
- Ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής δραστηριότητας.
Ο υπουργός μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Για αυτό και η ανάπτυξη και του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα είναι ουσιαστικά μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, προφανώς η προσδοκία είναι να αυξήσουμε γενικότερα και την αγροτική και την παραγωγική δραστηριότητα, να αυξήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόσο μέσω αποκατάστασης των ζημιών όσο και μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.