THEPOWERGAME
Τα απόνερα από το Brexit αρχίζουν σιγά σιγά να τα αισθάνονται οι Έλληνες εξαγωγείς σύνθετων προϊόντων, δηλαδή μεταποιημένων προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία που δεν υπόκεινται σε έλεγχο θα απαιτείται από την 1η Οκτωβρίου, εμπορικό έγγραφο, αντί του υγειονομικού πιστοποιητικού.
Συγκεκριμένα ο/η εξαγωγέας από την ΕΕ και φυσικά και από την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνει το εμπορικό έγγραφο, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα περιεχόμενα της αποστολής και τα ονόματα αποστολέα και παραλήπτη.
Στο εμπορικό έγγραφο ή στην ετικέτα του προϊόντος πρέπει ακόμα να αναγράφονται: φύση, ποσότητα και αριθμός συσκευασιών των σύνθετων προϊόντων, χώρα καταγωγής, στοιχεία του παρασκευαστή και κατάλογος συστατικών. Τα φορτία δεν χρειάζεται να εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω συγκεκριμένου Συνοριακού Σταθμού Επιθεώρησης ενώ δεν απαιτείται προαναγγελία της εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα IPAFFS.
Όμως από την 1/1/2022 τα φορτία σύνθετων προϊόντων που υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους θα πρέπει να εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία μέσω συγκεκριμένου Συνοριακού Σταθμού Επιθεώρησης. Ειδικά όταν ένα προϊόν αποτελείται από τουλάχιστον 50% μέλι, ζελατίνη ή σαλιγκάρια, το προϊόν θα πρέπει να συνοδεύεται από υγειονομικό πιστοποιητικό για το επιμέρους συστατικό (μέλι, ζελατίνη ή σαλιγκάρια) και υγειονομικό πιστοποιητικό σύνθετων προϊόντων, αν το τελικό προϊόν περιλαμβάνει ακόμα κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά ή αυγά.
Τα προϊόντα που εξαιρούνται από τους ελέγχους είναι είδη ζαχαροπλαστικής (συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρωδών) και σοκολάτα, ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, μπισκότα, βάφλες και γκοφρέτες, παξιμάδια, φρυγανισμένο ψωμί και συναφή φρυγανισμένα προϊόντα, σούπες και αρωματικές ουσίες και συμπληρώματα διατροφής συσκευασμένα για τον τελικό καταναλωτή που περιέχουν λιγότερο από 20% του συνόλου μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης άλλα από προϊόντα κρέατος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές στο Η.Β. αντιπροσώπευαν το 3,9% του συνόλου των εξαγωγών μας στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 2,2%, περιλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν για την Ελλάδα ο 7ος πελάτης και ο 14ος προμηθευτής.
Βάσει των στοιχείων της βρετανικής Υπηρεσίας Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HM Revenue and Customs – HMRC, βλ. στη συνέχεια), το 2020 η αξία των εισαγωγών του ΗΒ από την Ελλάδα ανήλθε σε 879 εκατ. λίρες, έναντι 937 εκ. το προηγούμενο έτος, ήτοι μείωση 6,6 %.
Οι κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων από την Ελλάδα προϊόντων στο ΗΒ ήταν τα φάρμακα (13,9% του συνόλου των εισαγωγών του ΗΒ από την Ελλάδα), γαλακτοκομικά (12,8% του συνόλου), παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων με συμμετοχή 11,8% στο σύνολο των εισαγωγών του ΗΒ από την Ελλάδα), ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, καρποί και φρούτα, πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα, ενδύματα, ορυκτά καύσιμα και ορυκτέλαια, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, αλουμίνιο και τεχνουργήματα, παρασκευάσματα από δημητριακά, αιθέρια έλαια και καλλυντικά.
Μεταξύ αυτών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εισαγωγών καταγράφηκαν το 2020 σε κατηγορίες του κλάδου τροφίμων, ενώ αντίθετα, περιορίστηκαν σημαντικά οι εξαγωγές φαρμακευτικών (-12%), αιθέριων ελαίων και καλλυντικών (-24,8%), ως και ορυκτών καυσίμων και ορυκτελαίων (- 42,8%).