THEPOWERGAME
Το σχέδιο για τον ποδηλατόδρομο, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) μέχρι το Σούνιο που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είναι ένα από τα έργα που μπορούν να αλλάξουν τη μορφή της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Σε μεγάλο τμήμα της περιοχής που θα διασχίζει ο ποδηλατόδρομος, προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά έργων, με σημαντικότερο το Ελληνικό από την Lamda Development. Ακολουθούν η αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου που έχει αναλάβει, με σύμβαση παραχώρησης ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αναβίωση των «Αστεριών» της Γλυφάδας από την Grivalia Hospitality και τα έργα στον φαληρικό όρμο.
Στις 17 Ιουνίου, αν δεν δοθεί νέα παράταση, έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου του Tae Kwon Do και τριών ακόμα ακινήτων στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου, στον διαγωνισμό που προωθεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Πρόκειται για τη λεγόμενη «Ζώνη ΙΙΙ» που περιλαμβάνει το κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do, την Εσπλανάδα, το Γυάλινο Κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σε έκταση 262 στρεμμάτων.
Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, η ΕΤΑΔ σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό ακόμα και μέσα στο 2021. Βέβαια, το κλειστό γυμναστήριο του Φαλήρου παραμένει αναξιοποίητο από το 2004, σχεδόν δύο δεκαετίες, αν και υπήρξαν απόπειρες και διαγωνισμοί στο παρελθόν. Ως ενδιαφερόμενοι είχαν παρελάσει, χωρίς αποτέλεσμα, αρκετοί ισχυροί όμιλοι όπως οι οικογένειες Λασκαρίδη (Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», κ.α.) και Βασιλάκη (Aegean Airlines, κ.α.), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΑΒΑΞ. Η προς αξιοποίηση έκταση έχει οριστεί ως Ζώνη Πολιτισμού και Συνεδρίων.
Αγώνα δρόμου δίνει και η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση των έργων στο Φαληρικό Όρμο, δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση του Master Plan από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano που σχεδίασε το γειτονικό «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Τα έργα της πρώτης φάσης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, έμπλεξαν στις μελέτες και στα προβλήματα του αναδόχου (ΑΚΤΩΡ) που τώρα έχει υποσχεθεί πως θα τα ολοκληρώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τη δεύτερη φάση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, η περιφέρεια αναζητεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα πηγές. Στο δεύτερο στάδιο έχει ενταχθεί και το πάρκο των 600 στρεμμάτων αλλά θεωρείται δύσκολη η δημοπράτησή του εντός της φετινής χρονιάς.
Μια από τις επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση (και οι νέοι μέτοχοι) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι η μαρίνα Αλίμου, μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) ενώ προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Ο όμιλος υπέγραψε στα τέλη του 2020 40ετή σύμβαση παραχώρησης η οποία προβλέπει πως εντός της επόμενης πενταετίας θα επενδύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.520 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Προβλέπονται ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ.
Η ανάπλαση, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Grivalia Hospitality στα «Αστέρια» Γλυφάδας αναμένεται, επίσης, να αλλάξει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο. Η επένδυση υλοποιείται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 271,7 στρεμμάτων και το τουριστικό συγκρότημα που θα λειτουργήσει θα περιλαμβάνει 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακούς χώρους, αρχαιολογικούς περιπάτους, χώρους δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, κ.α.
Το σχέδιο υλοποιείται από την Ναυσικά ΑΕ, θυγατρική της Grivalia Hospitality (στην τελευταία συμμετέχει με 25% η Eurobank, 25% η Eurolife και 50% η βρετανική επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management). Η Ναυσικά ΑΕ έχει υπογράψει μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης των Αστεριών Γλυφάδας, μέχρι το 2081, με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η Grivalia Hospitality απέκτησε το 2017 το 80% της Ναυσικά ΑΕ ενώ το υπόλοιπο 20% είχε παραμείνει αρχικά στα χέρια της οικογένειας Παπαθεοχάρη. Από το περασμένο καλοκαίριο το σύνολο των μετοχών της Ναυσικά ελέγχεται από την Grivalia Hospitality.
Τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος θα αναλάβει ο όμιλος Kerzner μέσω της αλυσίδας «One & Only».