THEPOWERGAME
Στα 390 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα από επτά τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) με σκοπό τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις αλλά – πλέον – και κεφαλαίου κίνησης έως 200 χιλιάδων ευρώ σε αγρότες και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που μπορούν να αποδείξουν ότι τα έσοδά τους μειώθηκαν λόγω του Covid.
Το Ταμείο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων κι έχει «προικοδοτηθεί» από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 με 80 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Καρδίτσας και ProCredit έχουν συνεισφέρει άλλα 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων να έχουν ανέλθει στα 480 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα αίτηση χρηματοδότησης έχουν υποβάλλει 980 επιχειρήσεις και αγρότες για δάνεια συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ. Άρα, ακόμη κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, παραμένουν διαθέσιμα περίπου 390 εκατ. ευρώ.
Επενδυτικά σχέδια αλλά και κεφάλαιο κίνησης για την Covid
Αρχικά, μέσω του ΤΕΑΑ προβλεπόταν η χρηματοδότηση επαγγελματιών αγροτών, νέων αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής προκειμένου να
υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στα υπομέτρα 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) και 4.2 (Επενδύσεις στη μεταποίηση) του ΠΑΑ 2014-20.
Προβλεπόταν επίσης η χορήγηση κεφαλαίου κίνησης αλλά αποκλειστικά για δαπάνες συνδεδεμένες με την επένδυση.
Από την περασμένη Τετάρτη 2 Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μέσω του Ταμείου μπορούν να χορηγούνται δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 200.000 ευρώ, χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις. Πρόσβαση στα συγκεκριμένα δάνεια έχουν όλοι όσοι εντάσσονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες, χωρίς να είναι απαραίτητα δικαιούχοι δράσεων του ΠΑΑ, εφ’ όσον μπορούν να αποδείξουν ότι, με βάση τα διαθέσιμα, πραγματικά οικονομικά στοιχεία, έχουν υποστεί μείωση των αναμενόμενων/εισπραχθέντων εσόδων τους κατά τα έτη 2020 και 2021 σε σύγκριση με το 2019..
Χαμηλότοκα δάνεια με μεγάλο διάστημα αποπληρωμής
«Δημιουργήσαμε αυτό το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο αντιλαμβανόμενοι από τη μία το χρηματοδοτικό κενό στον αγροτικό τομέα και θέλοντας από την άλλη να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις. Πλέον, διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του για να στηριχθούν και αυτοί που είχαν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της Covid»,
δηλώνει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κώστας Μπαγινέτας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κ. Μπαγινέτας, τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων δανείων είναι:
-Δεν τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγησή τους συγκεκριμένο κατώτατο ποσοστό μείωσης τζίρου. Αρκεί να αποδεικνύεται ότι ο κύκλος εργασιών τους το 2020 και 2021 ήταν μειωμένος συγκριτικά με το 2019.
-Είναι χαμηλότοκα, με μεγάλο διάστημα αποπληρωμής, συνήθως 10-15 ετών, και περίοδο χάριτος, συνήθως 12-24 μήνες.
-Η διαδικασία χορήγησης έχει απλοποιηθεί σημαντικά («είναι όσο πιο ευέλικτη γίνεται», τονίζει) και οι ωφελούμενοι δεν απαιτείται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο, ούτε να προσκομίσουν απολογιστικά αποδεικτικά στοιχεία δαπανών.
-Οι εξασφαλίσεις που ζητούνται είναι μειωμένες καθώς άλλωστε το ΠΑΑ εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται μέσω του ΤΕΑΑ και μέχρι ένα ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να δανειοδοτηθούν
Δάνειο κεφαλαίου κίνησης μπορούν να αιτηθούν ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους εξής κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων:
-Κρέας (ενδεικτικά: σφαγεία βοοειδών, πουλερικών, χοίρων, αρνιών και κατσικιών, κρέας και παραγωγή προϊόντων κρέατος, μονάδες παραγωγής λουκάνικων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων)
-Γάλα (ενδεικτικά: επεξεργασία γάλακτος και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί, γιαούρτι)
– Αυγά (ενδεικτικά: συσκευασία αυγών)
-Σηροτροφία, Μελισσοκομία, Σαλιγκαροτροφία
-Ζωοτροφές (ενδεικτικά: παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών για την εκτροφή κατοικίδιων ζώων καθώς και ζώων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή γούνας)
-Δημητριακά (ενδεικτικά: παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών)
-Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
-Οίνος
-Φαρμακευτικά και Αρωματικά φυτά
-Φρούτα και Λαχανικά
-Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό υλικό
-Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).
-Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση από το Ταμείο υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.