THEPOWERGAME

Μπορεί η τιμή του λαδιού να πέφτει, αλλά η κυβέρνηση και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται μπροστά σ’ έναν νέο «εφιάλτη» ακρίβειας στο βοδινό και εν γένει στο αποκαλούμενο «κόκκινο» κρέας.
Στο βόειο κρέας, που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, η τιμή έχει αυξηθεί περίπου 40% τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και τώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ο βασικός παράγοντας είναι η μείωση της παραγωγής, η οποία με τη σειρά της είναι απόρροια λανθασμένων χειρισμών τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών όσο και σε επίπεδο Αθήνας.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγάλη αύξηση φυσικά σημειώθηκε την εποχή της μεγάλης πληθωριστικής κρίσης και συγκεκριμένα τη διετία 2022-2023. Τότε, η τιμή του βοδινού ανήλθε περίπου 30% κι έκτοτε η τιμή του έχει ανατιμηθεί επιπλέον 5%. Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτό δείχνουν οι τιμές των ζωντανών βοοειδών που πωλούνται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο πέρυσι οι ανατιμήσεις των ζωντανών μοσχαριών/βοοειδών, ανάλογα με τον τύπο, ανήλθαν από 20% έως 74% ανά κεφάλι. Η πιο μεγάλη αύξηση αφορά στα βοοειδή γαλακτοκομικού τύπου. Για τις ανατιμήσεις αυτές και εν γένει για τις ανατιμήσεις σφάγειου κόκκινου κρέατος (βόειου, χοιρινού και αιγοπρόβειου) στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρη Γίτσα, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι Βρυξέλλες.
Γιατί ακριβαίνει το «κόκκινο» κρέας
Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, παρασύρθηκαν σε μια συμφωνία με τις χώρες Mercosur, η οποία έγινε πρόχειρα και χωρίς διασφαλίσεις για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Στόχος ήταν η δημιουργία ροών εισαγωγών φθηνού κρέατος από την Νότια Αμερική, με αντάλλαγμα τις εξαγωγές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (αυτοκίνητα, εργαλεία κ.λπ.). Η συμφωνία στόχευε αφενός μεν στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στην Ενωμένη Ευρώπη, αφετέρου δε στην εξεύρεση εναλλακτικών αγορών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, για την οποία τότε έκλειναν οι αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.
Πάνω στη βιασύνη τους οι Ευρωπαίοι δεν διασφάλισαν την ποιότητα των εισαγόμενων κρεάτων. «Οι χώρες της Νότιας Αμερικής», λέει ο κ. Γίτσας, «θέλησαν να πουλήσουν στην Ευρώπη κρέατα που δεν είχαν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλείας σχετικά με τις ορμονοθεραπείες των ζώων ή τις αυξητικές ουσίες που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Γι’ αυτό πριν από έναν μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Μοντεβιδέο, υπέγραψε νέα συμφωνία με τις χώρες της Mercosur με την οποία αλλάζουν οι όροι εκτροφής και διαχείρισης ζώων που θα εισάγονται στην Ε.Ε. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να συμμορφωθούν οι χώρες αυτές πριν μεσολαβήσει μια 10ετία.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, κυρίως σε Γαλλία, Κάτω Χώρες και Γερμανία, βλέποντας τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur να έρχεται, άρχισαν να μειώνουν την εκτροφή βοοειδών. Έτσι, η παραγωγή άρχισε να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές δεν είναι ικανές να καλύψουν το κενό. Αναπόφευκτα, η τιμή του βοδινού, αντί να μειωθεί όπως ήταν ο αρχικός στόχος των Βρυξελλών, αυξάνει. Η μέση τιμή του βοδινού σφάγειου κρέατος πέρυσι αυξήθηκε κατά 20% και άλλη μια τέτοια ανατίμηση αναμένεται και φέτος.
Η Ελλάδα στο προαναφερόμενο σκηνικό είναι θεατής και άμεσα εξαρτημένη από τις εισαγωγές κρέατος. Το εμπορικό ισοζύγιό της είναι βαριά ελλειμματικό, αφού το 2023 ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το έλλειμμα τα τελευταία 5-10 χρόνια επιδεινώνεται, καθώς η κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας αυξάνει, ενώ η παραγωγή μειώνεται.
Πόσο μοσχαρίσιο κρέας καταναλώνεται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το ReportLinker, η κατανάλωση βόειου κρέατος στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσει τους 167 χιλ. τόνους έως το 2026, ελαφρώς αυξημένη από τους 165 χιλ. μετρικούς τόνους το 2021. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στους 17,9 χιλ. τόνους έως το 2026, από 29,6 χιλ. τόνους το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η Ελλάδα κατετάγη με βάση την παραγωγή βόειου κρέατος στην 110η θέση, δίπλα στην Γκάνα.
Τα παραπάνω δικαιολογούν το υψηλό εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζει η χώρα στο «κόκκινο» κρέας, και το οποίο -όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας- στο μέλλον θα διογκωθεί. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το βοδινό, αλλά και για το αιγοπρόβειο και το χοιρινό. Ειδικά για το βόειο κρέας, ο ίδιος βλέπει την τιμή του στα επόμενα 2-3 χρόνια ακόμη και στα 25 ευρώ το κιλό.
Γίτσας: Θα έχουμε επάρκεια αρνιών το Πάσχα
Εν τω μεταξύ, ένα με δύο ευρώ ακριβότερα θα κοστίσει φέτος ο πασχαλινός οβελίας, αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς. Επίσης, διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές ότι πρέπει να είναι εφησυχασμένοι αναφορικά με τις ασθένειες των αιγοπροβάτων που σημειώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, καθώς όπως τονίζουν έχει «καθαριστεί» το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο.
Φέτος, το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει μαζί με το Πάσχα των Καθολικών. Όλα όμως δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς. Οι εισαγωγές, για άλλη μια φορά, θα καλύψουν την όποια αυξημένη ζήτηση υπάρξει. Οι τιμές ωστόσο θα είναι «τσιμπημένες», όπως και πέρυσι που τον Απρίλιο του 2024 η τιμή του αρνιού ήταν 8%-9% υψηλότερη από το Πάσχα του 2023. Φέτος, αναμένεται αύξηση κατά περίπου 5%-7%, με τη λιανική τιμή να κυμαίνεται στα 14-16 ευρώ το κιλό.
Διαβάστε επίσης
Εργασία: Άχρηστες σε μια 5ετία οι μισές από τις top δεξιότητες
Πώς θα φορολογηθούν φέτος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι
Εξοικονόμηση βενζίνης: Tips για πιο αποδοτική οδήγηση