THEPOWERGAME
![ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ ΗΠΑ ΕΕ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/dasmoi-emporio-exagwges-usa-eu-trump-leyen-910x521.jpg)
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρώπη στο «παιχνίδι των δασμών» που συνεχίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Το μήνυμα των Βρυξελλών, μέσω Κομισιόν, είναι ξεκάθαρο: Εφόσον ο Τραμπ κάνει πράξη την εξαγγελία για οριζόντιους δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, τότε η Ευρώπη θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.
Αναλυτές της UBS κάνουν λόγο για μια επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, όταν ο Τραμπ πήρε πίσω την ανακοίνωση για επιβολή δασμών 25%. Όπως διαπιστώθηκε λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, στα ανταλλάγματα που πήρε ο 47ος Αμερικανός πρόεδρος ήταν η αποστολή και ανάπτυξη χιλιάδων Μεξικανών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς το αμερικανικό έδαφος. Το ίδιο συνέβη και με τον Καναδά εν μέσω της ρητορικής Τραμπ περί… 51ης πολιτείας των ΗΠΑ.
«Η βασική μας υπόθεση είναι ένα σενάριο “επιλεκτικών δασμών”, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν, αλλά όχι να εκτροχιάσουν, την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Πολύ επιθετικοί δασμοί των ΗΠΑ θα προκαλούσαν σχεδόν σίγουρα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ» αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.
Εν τω μεταξύ, διεθνείς παρατηρητές που μίλησαν στο CNBC, επανέλαβαν ότι στόχος του Τραμπ είναι να κλείσει «επωφελείς συμφωνίες», την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καραδοκεί και η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ανθεκτική, όσο ο ίδιος ισχυρίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το τελευταίο έγινε άμεσα αντιληπτό με το πρόσφατο sell off που προκάλεσε στη Wall Street η «μικρή μπλε φάλαινα» της Κίνας. Το φαινόμενο DeepSeek σάρωσε το αμερικανικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ειδικών ότι η Nvidia, η OpenAi και οι άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι Κινέζοι καραδοκούν.
Η μπλόφα Τραμπ και ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος
Αυτό το γνωρίζουν καλά στην «απέναντι πλευρά του Ατλαντικού», γι’ αυτό και η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας είναι ψύχραιμη, χωρίς σημάδια πανικού όπως είχε συμβεί στις πρώτες εξαγγελίες Τραμπ περί… σκληρών δασμών μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας στο CNN, έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει με δασμούς στην πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ. «Αν προχωρούσατε στην επιβολή δασμών σε διάφορους τομείς, αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτό θέλει ο λαός; Δεν νομίζω» είπε. Και πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας: «Όταν σκέφτομαι την κατάσταση, η πρώτη μου ερώτηση για τις ΗΠΑ είναι η ακόλουθη: ποιο είναι το πρώτο πρόβλημά σας; Είναι η ΕΕ; Δεν νομίζω. Το πρώτο σας πρόβλημα είναι η Κίνα». Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να απειλούν την Ευρώπη με δασμούς, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς όφελος των δύο στενών συμμάχων.
Πολύ πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε φροντίσει να δείξει στις αγορές ότι στην καρδιά της οικονομικής του πολιτικής βρίσκονται οι τελωνιακοί δασμοί, τους οποίους χρησιμοποιεί ως μέσο «διπλωματίας», απειλώντας ότι θα τους επιβάλει στους πάντες, μέχρι να συμφωνήσουν «να του δώσουν αυτό που θέλει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το business insider.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τρίτη, τα προϊόντα της Κίνας που εισάγονται στις ΗΠΑ επιβαρύνονται με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10%. Το Πεκίνο έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει να εκβιάζει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ με όχημα τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Οι νέοι κινεζικοί δασμοί αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισ. δολαρίων.
Η σειρά της Ευρώπης
Πλέον, έχει φθάσει η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπαίνει στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ, με διακύβευμα -σε πρώτο επίπεδο- τις αμυντικές δαπάνες στο 5% (από 2%) του ΑΕΠ εντός ΝΑΤΟ. Η «Χρυσή Εποχή» που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ, περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών πολιτών (σ.σ. βασική προεκλογική δέσμευση που του επέτρεψε να ρίξει το «μπλε τείχος» και να κερδίσει τις εκλογές). Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση είναι γεμάτη παγίδες, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτροχιάσουν την αμερικανική οικονομία, στην περίπτωση που σπάσει το σχοινί στη διελκυστίνδα των δασμών.
Το 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ωστόσο, αναγκάστηκε να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους σημαντικούς προμηθευτές, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, μεταξύ άλλων, παραχωρήθηκαν ποσότητες χωρίς δασμούς. Η στροφή 180 μοιρών οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα. Η χαλυβουργία των ΗΠΑ δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χάλυβα και Σιδήρου, οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά 2,5% τους πρώτους 11 μήνες του 2024. Μέχρι το τέλος του έτους, έφθασαν σχεδόν τα 30 εκατ. τόνους.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν ότι το εμπορικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως «φλέρταρε» πέρυσι με το 1 τρισ. δολάρια, οι ισορροπίες είναι κάτι περισσότερο από «λεπτές». Εξ ου και η στάση αναμονής στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας ανάλογους δασμούς. Είναι κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το 2018 και απαντήσαμε. Θα απαντήσουμε και πάλι. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα.
Διαβάστε επίσης
Επενδυτική απόβαση των τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας
Mil Oil: Δυναμική παραγωγή ΑΠΕ με επενδύσεις 6 εκατ. σε βιοντίζελ και βιοαέριο
GREGY: Στη γραμμή αφετηρίας η εκπόνηση των βασικών μελετών