THEPOWERGAME
![Βόρεια Μακεδονία©Pixabay](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2023/01/NORTH-MACEDONIA-910x521.jpg)
Η συνολική αξία των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στα 7,78 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας.
Η αξία των εισαγόμενων αγαθών, την ίδια περίοδο, ανήλθε στα 11,06 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023. Το εμπορικό έλλειμμα, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, ανήλθε στα 3,28 δισ. ευρώ. Η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, βρέθηκε στο 70,3%.
Το εμπόριο, ανά προϊόν, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας αντιπροσωπεύεται από καταλύτες για αυτοκίνητα.
Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές αντιπροσωπεύουν τα πετρελαιοειδή και τα λιπαντικά που λαμβάνονται από ασφαλτούχα ορυκτά και έπονται τα μέταλλα πλατίνας και τα κράματά τους.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 οι πέντε πρώτοι εμπορικοί εταίροι της Βόρειας Μακεδονίας ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Κίνα και η Σερβία.
Οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ελλάδα το 2024 ανήλθαν στα 262 εκατ.ευρώ, μειωμένες κατά 14,5% σε σχέση με το 2023, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στα 986 εκατ.ευρώ, μειωμένες κατά 5,5% σε σχέση με το 2023. Κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι τα καύσιμα.
Η σημαντική αυτή μείωση (6,5%) των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας το 2024 οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών των ξένων εργοστασίων στη χώρα που παράγουν εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία.
Στη Βόρεια Μακεδονία δραστηριοποιούνται αρκετές ξένες εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα αυτοκινήτων, τα οποία εξάγουν κυρίως σε αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη. Οι εταιρείες αυτές έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ λαμβάνουν και επιδοτήσεις από το κράτος στη Βόρεια Μακεδονία.
Μόλις χθες, η ιρλανδοαμερικανική εταιρεία Aptiv, που λειτουργεί από το 2016 εργοστάσιο έξω από τη Βόρεια Μακεδονία και απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους ανακοίνωσε πως κλείνει τη μονάδα της και θα μεταφέρει την παραγωγή της, από τη Βόρεια Μακεδονία στην Πορτογαλία και στην Πολωνία.
Το εργοστάσιο της Aptiv παρασκευάζει ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας. H Aptiv είναι παρούσα σε σχεδόν 50 χώρες και απασχολεί συνολικά πάνω από 200.000 εργαζόμενους.
Διαβάστε επίσης
Nova: Εκτός διεκδίκησης οι Άραβες, εντός ο Ντράγκαν Σόλακ
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
“Γκάζι” στoν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας