THEPOWERGAME
Η Κομισιόν ανάβει με την έκθεσή της για τη 10η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το πράσινο φως για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες μέσω των ελληνικών ομολόγων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν αναφέρεται στον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων νοικοκυριών που θα καταλήγουν στη λεγόμενη «ατομική πτώχευση», δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.
Στο ίδιο πεδίο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα μπροστά για τη συγκράτηση και μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 30,2% με το πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά ταυτόχρονα επισημαίνεται πως καταγράφονται καθυστερήσεις. Στην έκθεση δίνεται το παράδειγμα του φορέα πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων διάρκεια ζωής του οποίου προβλέπεται τελικά να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην αλλαγή καταγραφής των δημοσίων λογαριασμών, το κτηματολόγιο, ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανοίγει το παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2022.
Βιώσιμο το χρέος
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, στην έκθεση χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Ειδικότερα, μετά τις ενημερωμένες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής 2021 προκύπτει ότι ο βασικό σενάριο για το ελληνικό χρέος είναι να φτάσει στο 169% έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047.
Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει και τους σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα, οι οποίοι σχετίζονται με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη που ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη για τον μετριασμό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της κρίσης υγείας. Πρόκειται για το πραγματικό κόστος των κρατικών εγγυήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών που παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες και ενδέχεται να φέρει σημαντικό φορολογικό κόστος εάν καταταχθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, τις ενστάσεις κατά της ΕΤΑΔ και τις συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις κατά των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο στο μέλλον.
Η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και υλοποιεί μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Με λίγα λόγια καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει μέσα στο 2022 τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες επενδύσεις με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης, αλλά ταυτόχρονα να τηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Επίσης, η Ελλάδα καλείται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού και στην ποιότητα των μέτρων του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η διατηρήσιμη ανάκαμψη. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις που είναι βιώσιμες και ενισχύουν την ανάπτυξη, και κυρίως σε εκείνες που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της κάλυψης, της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας.