THEPOWERGAME
Τον λόγο που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε αύξηση δασμών σε προϊόντα που εισάγει από Καναδά, Μεξικό και Κίνα και έπεται και η Ε.Ε, εξήγησε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας που εστίασε στις επακόλουθες συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας.
«Ο Τραμπ είχε πει ότι θα το κάνει και το έκανε. Ξεκίνησε με τις τρεις αυτές χώρες, νομίζω θα επεκταθεί και θα πάει και προς την Ευρώπη. Το έχει πει και το είπε και πρόσφατα» σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Λιαργκόβας: Γιατί μπαίνουν οι δασμοί
«Κατά την άποψή μου, οι δασμοί μπαίνουν για διάφορους λόγους. Μπαίνουν για να αυξήσουν τα έσοδα. Μπαίνουν για να τραβήξουν περισσότερο επιχειρήσεις στην έδρα της χώρας που βάζει τους δασμούς, μπαίνουν και ως πράξη για να πιέσει κάποια χώρα την άλλη χώρα εάν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις. Εδώ, πιστεύω ότι λίγο πολύ ισχύουν και τα τρία, αλλά πιο πολύ νομίζω ότι είναι διαπραγματευτικό χαρτί του Τραμπ απέναντι στις χώρες, κυρίως αυτές με τις οποίες έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα. Άρα βάζει στους εμπορικούς του εταίρους, γνωρίζοντας ότι θα βλάψει και την ίδια την οικονομία του αλλά άμα δούμε ποιος θίγεται περισσότερο, θίγονται περισσότερο οι χώρες που εξαρτώνται πάρα πολύ εμπορικά από την Αμερική. Δηλαδή το Μεξικό και ο Καναδάς που έχουν τεράστιες εμπορικές σχέσεις. Η οικονομία τους εξαρτάται πάρα πολύ, άρα εάν βάλεις δασμούς δεν θα κάνουν εξαγωγές στην Αμερική και αυτό θα τις πλήξει οικονομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Λιαργκόβας: Ο Τραμπ θέλει περισσότερα
Ως προς το ποιο είναι το ζητούμενο του επανεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε την άποψη ότι «ο Τραμπ θέλει περισσότερα».
«Δηλαδή, θέλει περισσότερες εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη και λιγότερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στην Αμερική. Περισσότερες επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μέσα στην Αμερική. Και το θέλει αυτό γιατί αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ελλειμματική η κατάσταση όσον αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές απέναντι των Ευρωπαίων. Δηλαδή εισάγει περισσότερο από τους Ευρωπαίους και εξάγει λιγότερα, άρα θέλει να το αντιστρέψει αυτό» προσέθεσε.
Η συγκεκριμένη προαναγγελθείσα εξέλιξη εκτός από τις οικονομίες των χωρών που αφορά άμεσα, θα επηρεάσει ταυτόχρονα και την οικονομία των ΗΠΑ. «Σε έναν βαθμό, επειδή τα τελικά αγαθά σήμερα, ιδίως τα βιομηχανικά και τα τεχνολογικά, έχουν πολλές πολλές πρώτες ύλες και πολλά εξαρτήματα από άλλες χώρες, καμία χώρα δεν φτιάχνει από μόνη της από την αρχή μέχρι το τέλος ένα προϊόν, σε αυτή την περίπτωση ακόμα και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η ίδια η Αμερική θα ακριβύνουν εξαιτίας των δασμών αυτών, άρα θα θιγεί και η Αμερική. Το θέμα είναι ένας πόλεμος νεύρων περισσότερο ότι εσείς θα θιγείτε περισσότερο, άρα θα σας καλέσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε πράγματα τα οποία εγώ θέλω να τα σεβαστείτε» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.
Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν βιάστηκε να βάλει τους δασμούς στην Ευρώπη παρότι θα μπορούσε να τη συμπεριλάβει στις ανακοινώσεις του. «Δεν το έκανε και μάλιστα έκανε και το άλλο. Και στην Κίνα οι δασμοί που έβαλε είχε πει προεκλογικά 60%, 10% έβαλε. Άρα αρχίζει και βλέπει και τον ρεαλισμό. Βλέπει και τις συνέπειες. Ας δουν οι Ευρωπαίοι τι κάνω με τους άλλους, να υπάρξει ένας φόβος» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι στο στόχαστρο έχει βάλει την Γερμανία, κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Τον ενδιαφέρουν οι σχέσεις αυτές με τις οποίες έχει έλλειμμα, εμπορικό έλλειμμα και αυτές είναι οι χώρες του Βορρά, οι βιομηχανικές χώρες. Άρα εκεί θα στρέψει τα βέλη του. Που σημαίνει ότι δεν θα υποστούν οριζόντια όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάποιες θα θιγούν περισσότερο. Εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) έμμεσα, εξ αντανακλάσεως. Δηλαδή αν θιγεί η Γερμανία και μειωθεί το ΑΕΠ της Γερμανίας, τότε θα μειωθούν και οι εξαγωγές μας προς τη Γερμανία για παράδειγμα. Και θα μειωθεί ο τουρισμός των Γερμανών στην Ελλάδα. Άρα εμμέσως θα έχουμε τις συνέπειες και πιο μακροχρόνια. Οι πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν είναι οι χώρες κυρίως οι βιομηχανικές» συμπλήρωσε ο κ. Λιαργκόβας.
Προτεραιότητα για τον κ. Τραμπ παραμένει ο τομέας της ενέργειας, σημείωσε στη συνέχεια, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στον Καναδά δεν έβαλε 25% για τα ενεργειακά προϊόντα αλλά έβαλε 10%.
Ειδικά σε σχέση με την Ευρώπη, θέλει να εισάγουν οι χώρες της Ε.Ε. περισσότερη ενέργεια. «Η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί. Να βρει και άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως έκανε με τη Mercosur, δηλαδή με τις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Και δεύτερον, να ενισχύσει περισσότερο την ολοκλήρωση και την οικονομική ολοκλήρωση εσωτερικά, έτσι ώστε να είναι πιο ενωμένη» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λιαργκόβας.
Διαβάστε επίσης
Σε ποιες περιοχές διατίθενται σπίτια προς ενοικίαση έως 500 ευρώ
Μεγάλου: Άμυνα στην πτώση των επιτοκίων η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Πώς η τετραήμερη εργασία μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη