THEPOWERGAME
Προβληματισμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί για την πορεία της αγοράς. Ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας, Γιάννης Ηλιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, εξήγησε πως η συγκομιδή ελαιολάδου έχει ολοκληρωθεί στο 85-90% στην περιοχή της βόρειας Μεσσηνίας και η ποιότητα των περισσοτέρων ελαιόλαδων είναι εξαιρετική. Βελτιώθηκε, όπως ανέφερε, και η απόδοση του ελαιόκαρπου από την αρχή της χρονιάς, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν.
Αναφορικά με την κίνηση των αγοραπωλησιών ο ίδιος τόνισε ότι οι πράξεις που γίνονται αφορούν μικρές ποσότητες, κυρίως από παραγωγούς που έχουν ανάγκη ρευστότητας. Οι σημερινές τιμές, κοντά στα 4,5 ευρώ, δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από τους παραγωγούς, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν κόστος ανά κιλό κοντά στα 4 ευρώ το κιλό. Η έλλειψη εργατών, αλλά και οι τιμές στα καύσιμα και σε όλα τα αγροτικά εφόδια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος.
«Με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι παραγωγοί δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν εύκολα και αυτό συμβαίνει ήδη στις ορεινές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες και η παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.
Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος τονίζοντας πως η αγορά είναι στάσιμη στην ουσία, με πολύ μικρές κινήσεις. Οι τιμές που επικρατούν, όπως ανέφερε, καλύπτουν οριακά το κόστος παραγωγής και οι καλλιεργητές είναι απογοητευμένοι. «Ένα ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η κλιματική κρίση και ο φόβος για το αν υπάρξουν και στο μέλλον χρονιές ανομβρίας σαν την περυσινή. Μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή σώθηκε στο παρά πέντε λόγω των βροχών του Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος.
«Η ελληνική παραγωγή είναι στηριγμένη σε γυάλινα πόδια»
«Η ελληνική παραγωγή είναι στηριγμένη σε γυάλινα πόδια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας. Και πρόσθεσε πως «χωρίς μία συγκροτημένη εθνική πολιτική δεν μπορούμε να προωθήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο με αξιώσεις στην παγκόσμια αγορά η οποία έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια». Επ΄ αυτού ο κ. Κόκκινος εξήγησε πως οι μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά και χώρες που μπήκαν τελευταία στο χάρτη της ελαιοκαλλιέργειας, έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη μηχανοποίηση της παραγωγής για μείωση του κόστους και αυτές καθορίζουν τις τιμές. «Εμείς επιμένουμε στον παραδοσιακό και πιο ακριβό τρόπο παραγωγής δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά ελαιόλαδα. Για να μπορέσουμε όμως να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημά μας και να κερδίσουμε θέση στην αγορά πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Όσο δεν γίνονται αυτά οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι στο έλεος μιας διεθνούς αγοράς την οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος.
Η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φέτος έχει υποχωρήσει στα 4,5 ευρώ, έναντι των 8,5 ευρώ πέρυσι, ενώ το κόστος της καλλιέργειας ξεπερνά, όπως αναφέρουν, ακόμα και τα 4 ευρώ (ανά λίτρο ελαιολάδου) στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας. Τις τελευταίες ημέρες, είναι ελάχιστες η αγοροπωλησίες που πραγματοποιούνται και γίνονται κυρίως από παραγωγούς που έχουν ανάγκη από ρευστότητα.
Οι προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών για διατήρηση των περυσινών τιμών, δηλαδή κοντά στα 8 ευρώ, έσβησαν μαζί με την επαναφορά της ισπανικής παραγωγής και κατά συνέπεια της παγκόσμιας παραγωγής στα συνηθισμένα επίπεδα. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αλλά και επιρροή στην παγκόσμια αγορά η Ισπανία διαχρονικά οδηγεί της εξελίξεις στην αγορά του ελαιόλαδου διεθνώς. Η μείωση της ισπανικής παραγωγής, λόγω ανομβρίας, τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε στην αύξηση των τιμών ελαιόλαδου διεθνώς, αλλά αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Η τιμή του ελαιόλαδου υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό μόλις ανέκαμψε και η παραγωγή στην Ισπανία.
Διαβάστε επίσης
Οι 7 ανατροπές στα ακίνητα το 2025
5 ριζικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα
Ο Τραμπ, ο Σολτς και οι νέες ενεργειακές προκλήσεις μετά τις κάλπες της 23ης Φεβρουαρίου