THEPOWERGAME
Σε συναγερµό βρίσκονται οι παράγοντες και της ελληνικής αγοράς για τις κινήσεις του νέου Αµερικανού προέδρου, τις οποίες παρακολουθούν -όπως λένε- µε ψυχραιµία και εγρήγορση. Ο Ντόναλντ Τραµπ υπογράφει διατάγματα που είναι σίγουρο πως θα επηρεάσουν τη διεθνή αγορά και προφανώς αναµένεται να επηρεάσουν και την ελληνική πραγµατικότητα. Το ερώτηµα είναι πώς θα αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στο εµπόριο.
«Οι µέχρι τώρα δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έχουµε µπει σε µια νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού -αλλά και γεωστρατηγικού- ανταγωνισµού, στην οποία η Ευρώπη πρέπει να προσαρµοστεί», τονίζει στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, συµπληρώνοντας πως «για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπηρέτησε την ιδέα µιας παγκόσµιας συνεργατικής τάξης, στη βάση κοινών κανόνων και αξιών. Πλέον µετακινούµαστε σε ένα σύστηµα περισσότερο συναλλακτικό, που λειτουργεί στη λογική διαπραγµατεύσεων, αλλά και εκβιασµών», επισηµαίνει.
Σήµερα η ΕΕ εξάγει στις ΗΠΑ βιοµηχανικά προϊόντα, µε τα αυτοκίνητα να έχουν τη µερίδα του λέοντος. Η Ελλάδα στον τοµέα των εξαγωγών έχει πιο «χαµηλά την µπάλα». Από τα 2 δισ. ευρώ που φέρνουν ετησίως προς τη χώρα οι εµπορικές συναλλαγές µε τις ΗΠΑ, τη µερίδα του λέοντος έχουν κάποια παράγωγα πετρελαίου (συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ) και τρόφιµα (επίσης συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ). Η χώρα µας είναι µία από τις µεγαλύτερες προµηθεύτριες των ΗΠΑ σε µία σειρά προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τοµέα µε ελιές, ψάρια, φασόλια, τυριά κ.λπ. Υπενθυµίζεται πως στην πρώτη θητεία Τραµπ, όταν είχαν επιβληθεί δασµοί σε κάποια προϊόντα, τελικά όλα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ είχαν εξαιρεθεί µετά από µακρόχρονες διαπραγµατεύσεις.
«Η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα επιβάλει δασµούς, ή -αν τελικά το κάνει- θα είναι χαµηλού ύψους, µόλις 5-10%», προβλέπει µιλώντας στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Συµεών Διαµαντίδης. «Είµαστε συγκρατηµένα αισιόδοξοι ότι θα κρατήσει πολύ χαµηλούς τους δασµούς για τα τρόφιµα – αν τελικά αποφασίσει να επιβάλει. Γιατί είναι προϊόντα που απευθύνονται στον αµερικανικό λαό, ο οποίος δεν έχει πια µεγάλα εισοδήµατα και πλήττεται, όπως και ο Ευρωπαίος, από υψηλό πληθωρισµό», εξηγεί. «Είµαστε εναντίον οποιασδήποτε παρέµβασης στο ελεύθερο εµπόριο», τονίζει στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος «ακουµπά» την ελπίδα του στις άµυνες της ΕΕ: «Βλέπουµε ότι ο νέος πρόεδρος καταλαβαίνει ότι πρέπει να εξαιρέσει την ΕΕ από τα σχέδιά του για το εµπόριο. Προφανώς µια τέτοια κίνηση θα έχει αντίποινα από την πλευρά της Ευρώπης».
Ο Γιάννης Μπρατάκος συµφωνεί: «Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι προετοιµασµένη, ώστε να απαντήσει µε ανάλογο τρόπο σε έναν ενδεχόµενο εµπορικό πόλεµο. Να υπερασπιστεί αποφασιστικά -και σκληρά, εφόσον χρειαστεί- τα συµφέροντά της. Θα πρέπει να ανοιχτεί σε νέες αγορές, πέρα από την Αµερική, και να διερευνήσει συνεργασίες µε νέους εµπορικούς εταίρους σε Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Θα πρέπει να βαθύνει την Ενιαία Αγορά και να άρει εµπόδια στο εµπόριο εντός της ΕΕ. Κυρίως, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στις µεταρρυθµίσεις, που θα απελευθερώσουν την οικονοµική ισχύ της ενωµένης Ευρώπης: να ενοποιήσει τις κεφαλαιαγορές της, να χρηµατοδοτήσει νέες επενδύσεις, να µειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο των επιχειρήσεών της».
Μια άλλη διάσταση δίνει ο πρόεδρος του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, που αναφέρει: «Πολλά λέγονται, δεν ξέρουµε τελικά πού θα καταλήξει ο πρόεδρος Τραµπ. Το σίγουρο είναι ότι και ο ίδιος είναι ένας έµπειρος επιχειρηµατίας, που µπορεί να χρησιµοποιεί τον όρο “δασµός” µε διαπραγματευτικό σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είµαστε έτοιµοι… Εµπειρία έχουμε, αφού είχε επιβάλει δασµούς και στην προηγούµενη θητεία του».
Ο ελληνικός εµπορικός κόσµος, πάντως, ως θετικό κρατά την υιοθέτηση κανόνων ίσου ανταγωνισµού για την καταπολέµηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από χώρες όπως η Κίνα, κάτι που προσδοκάται να δώσει «ανάσα» στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
Γιατί είναι περιζήτητες οι ευρωπαϊκές μετοχές;
Η Nova σαρώνει και στα Oscars 2025 με 17 υποψηφιότητες
Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις