THEPOWERGAME
Την αντίφαση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά την πορεία του τουρισμού στη χώρα κατά το 2024 μας επισήμανε χθες η διοίκηση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η αντίφαση έγκειται στο ότι η ΤτΕ παρουσιάζει μια αύξηση των εσόδων φέτος από τουριστικές δραστηριότητες κατά περίπου 5%, την ίδια στιγμή που κατά την ΕΛΣΤΑΤ τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης και καταλύματος παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 12% ή και περισσότερο.
Τις επισημάνσεις αυτές πραγματοποίησε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της Τριμηνιαίας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία (Τεύχος 4ο/2024). Όπως είπε ο κ. Βέττας, στο 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 21,3 δισ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι το εννεάμηνο του 2024 ο δείκτης κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις καταλύματος υποχώρησε 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και στην εστίαση κατά 13%. Το εννεάμηνο του 2023 ο δείκτης κύκλου εργασιών στα καταλύματα είχε αυξηθεί (σε σχέση με το 9μηνο του 2022) κατά 10,1% και στην εστίαση κατά 7,5%. «Τα στοιχεία αυτά της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι συμβατά μεταξύ τους», είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να τα ερμηνεύσει. «Ένα από τα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να μετακινηθεί», κατέληξε ο κ. Βέττας.
Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας την αντίφαση αυτήν, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, είπε ότι δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τους δείκτες του κύκλου εργασιών στον τουρισμό και τις άλλες υπηρεσίες. Όμως δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία χαρακτήρισε ένα μακροχρόνια αξιόπιστο benchmark. Σημείωσε δε ότι η μεθοδολογία αυτή δεν ακολουθείται μόνον από την Ελλάδα, αλλά απ’ όλους στην ΕΕ και είναι αποδεκτή από το σύνολο της αγοράς τουρισμού (και όχι μόνον).
Η παραοικονομία
H εξήγηση που έδωσε έχει να κάνει με την παραοικονομία. «Αν υποθέσουμε (ότι η ΕΛΣΤΑΤ) κοιτάζει και ακολουθεί τους ΚΑΔ της ΑΔΑΕ για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων, προφανώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ. «Από την άλλη», πρόσθεσε, «τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτουν από τη δειγματοληψία και έχουν να κάνουν με τη δήλωση του ερωτώμενου. Άρα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος γιατί υπάρχει απόκλιση από τα χρήματα που παραδέχομαι ότι “εγώ ξόδεψα” με τα χρήματα που είναι καταγεγραμμένα στους κωδικούς της ΑΑΔΕ. Δεν ερωτώμαι αν έχω λάβει τιμολόγιο για τις υπηρεσίες που έλαβα».
Διαβάστε επίσης
Διπλό μπόνους για τους μετόχους: Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών
Από την πανώλη στα θερμοκήπια: Χρυσή ευκαιρία των αγροτών τα 300 εκατ.
Ξεκινά ο διαγωνισμός που θα βάλει τη Chevron στις έρευνες υδρογονανθράκων