THEPOWERGAME
Άμεσες αλλά και έμμεσες -λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης- μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, από ενδεχόμενες πολιτικές προστατευτισμού από την πλευρά των ΗΠΑ, γράφει η Eurobank στο νέο τεύχος του 7 Ημέρες Οικονομία.
Με αφορμή την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Δευτέρα, καθώς και των προεκλογικών εξαγγελιών του για επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ, η τράπεζα επισημαίνει ότι το 11μηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 η βαρύτητα των Ηνωμένων Πολιτειών επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ήταν της τάξης του 4,8% ή 2.193,8 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.
Ωστόσο, πέρα από άμεσες, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μπορεί να είναι και έμμεσες, καθώς μπορεί να προέλθουν από τους εμπορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, καθότι περί το 20% των εξαγωγών εμπορευμάτων της ΕΕ-27 αγοράζεται από φορείς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η αξία των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ το 11μηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 διαμορφώθηκε στα 2.193,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η αξία των ελληνικών εισαγωγών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ ανήλθε στα 1.990,3 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το ισοζύγιο εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν πλεονασματικό στα 203,5 εκατ. ευρώ. Στις επί μέρους κατηγορίες εμπορευμάτων τα τρόφιμα και ζώα ζωντανά κατέγραψαν το μεγαλύτερο πλεόνασμα (521,6 εκατ. ευρώ) και τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ. το μεγαλύτερο έλλειμμα (-399,0 εκατ. ευρώ).
Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.1, το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 4,8% το 11μηνο, ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με τον μακροχρόνιο μέσο όρο (4,5%). Για το σύνολο του έτους 2024 οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,0% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις επί μέρους κατηγορίες εμπορευμάτων, το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εξαγωγές των τροφίμων και ζώων ζωντανών ήταν 7,7% το 11μηνο (βλέπε Σχήμα 2.2) και ακολούθησαν: λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (7,2%), μηχανήματα και υλικό μεταφορών (6,5%), βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη (5,1%), διάφορα βιομηχανικά είδη (3,9%), ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ. (3,8%), ποτά και καπνός (2,6%), χημικά προϊόντα και συναφή (2,1%), πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα (1,5%) και είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (0,5%).
Συνεπώς, μια πιθανή αύξηση των δασμών (tariffs) στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ των 27 δύναται να επηρεάσει αρνητικά ένα μέρος των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ. Για το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ εκτιμώνται στο 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή στα 2,4 δισ. ευρώ. Το πόσο τελικά θα επηρεαστούν οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το ύψος της πιθανής ανόδου των δασμών και από τον βαθμό ευαισθησίας των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ στην άνοδο των δασμών.
Πέρα από άμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων, η εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ δύναται να έχουν και έμμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Οι εν λόγω επιπτώσεις πηγάζουν από τον συνδυασμό των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 11μηνο το μερίδιο της ΕΕ επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ήταν της τάξης του 55,3% ή 25,4 δισ. ευρώ (βλέπε Σχήμα 3.1) και το αντίστοιχο μερίδιο των ΗΠΑ επί του συνόλου των εξαγωγών εμπορευμάτων της ΕΕ (μη περιλαμβανομένων των εξαγωγών μεταξύ των 27 κρατών μελών) ήταν της τάξης του 20,6% ή 490,1 δισ. ευρώ (βλέπε Σχήμα 3.3).
Σε αυτήν την περίπτωση μια πιθανή άνοδος των δασμών στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ δύναται να επηρεάσει αρνητικά: 1ον, τις εξαγωγές εμπορευμάτων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, 2ον, τα εισοδήματα των φορέων της ΕΕ, και 3ον, τις ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων αλλά και υπηρεσιών προς τη ΕΕ. Τέλος, ένα μέρος των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τη ΕΕ αφορά ενδιάμεσα αγαθά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών αγαθών που η ΕΕ εξάγει στις ΗΠΑ (συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας). Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νέο τεύχος του 7 Ημέρες Οικονομία της Eurobank.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται τα γραφεία του μέλλοντος: Ποια είναι τα νέα μοντέλα εργασίας
Αλαλούμ με τις τραπεζικές προμήθειες: Οι παγίδες που οδηγούν σε τριπλάσια χρέωση
Γιατί δεν επηρεάζουν τη Cenergy Holdings οι εξελίξεις στις ΗΠΑ