THEPOWERGAME
Προχωρεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, είτε στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα, είτε στο Λαύριο. Χθες η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ) του ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκποίηση του εξοπλισμού της εταιρείας, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα δεδομένα του Δημοσίου, η οποία υλοποιείται από τη ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εξοπλισμού της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Antinero, που υλοποίησε η ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ, με τη βιομάζα που συλλέχθηκε από τον καθαρισμό των δασών.
Στην περίπτωση του Antinero, η ξυλεία που συλλέχθηκε από τον καθαρισμό των δασών βγήκε στη δημοπρασία και απέφερε κάποια μικρά έσοδα, ύψους 127.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, θα παρέμενε σε αποθηκευτικούς χώρους και θα απαιτούσε κόστη διατήρησης και προφύλαξης από πυρκαγιές. Η βιομάζα που συλλέχθηκε και δημοπρατήθηκε τελικά αξιοποιήθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τώρα η ΜΣΣΣ του TAΙΠΕΔ επιχειρεί να κάνει το ίδιο με τον (απαξιωμένο) εξοπλισμό της ΠΥΡΚΑΛ. Ο εξοπλισμός, ο οποίος απαρτίζεται από 109 μηχανές, τόρνους, δράπανα, φρέζες κ.λπ., έχει περισσότερο μουσειακή αξία, παρά αξία χρήσης. Έτσι, οι περισσότερες μηχανές πρόκειται να οδηγηθούν σε αγοραστές σκραπ.
Η εκποίηση του εξοπλισμού θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας CosmoOne της SoftOne. Προς την κατεύθυνση αυτήν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το αρχικό τους ενδιαφέρον μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2025. Οι ενδιαφερόμενοι στη συνέχεια θα περάσουν από την κρίση της ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 10-15 ημέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η λίστα όσων δικαιούνται να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες των μηχανών της ΠΥΡΚΑΛ.
Πάντως, η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώνει τη μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία ομολογουμένως έχει καθυστερήσει πολύ. Ακόμη δε, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μετακινηθεί το προσωπικό της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, στο Λαύριο ή στη Μάνδρα. Επίσης, σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν το 2026 να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των δημόσιων φορέων στον νέο χώρο που πρόκειται να αναπλαστεί, αλλά έτσι όπως προχωρεί το σχέδιο, μέχρι το 2026 δεν θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος της μετεγκατάστασης αυτής των ΕΑΣ είναι η απελευθέρωση του χώρου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, ο οποίος μετά την ανάπλασή του θα φιλοξενήσει κυβερνητικούς οργανισμούς και υπηρεσίες. Στόχος είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ να φιλοξενήσουν το νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», που θα περιλάβει εννέα υπουργεία, αλλά και άλλους δημόσιους φορείς.
Το έργο της μετεγκατάστασης των κυβερνητικών υπηρεσιών στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ έχει προϋπολογιστεί σε 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για το έργο αυτό ήδη εξέφρασαν ενδιαφέρον οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί φορείς της χώρας, μεταξύ των οποίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες Άβαξ- Άκτωρ Παραχωρήσεις και Metlen-Intrakat.
Διαβάστε επίσης
Εμπόριο: “Σηκώνεται” το θέμα του ανταγωνισμού με τα φτηνά κινέζικα και τους δασμούς
Ο Donald Trump ανατρέπει 80 χρόνια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής
Κομισιόν: Ανερχόμενη δύναμη η Ελλάδα σε καλώδια και μπαταρίες