THEPOWERGAME
Για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης, BRICS και Κίνας προειδοποίησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Αν εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει σε σχέση με τα εμπορικά θέματα, θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία, θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ και θα αρχίσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης, των BRICS και Κίνας» επισήμανε ο οικονομολόγος, εξηγώντας πού έγκειται η ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενόψει της νέας θητείας Τραμπ.
«Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν μία μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας τους μέχρι το 2029, τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ μέρος των αποφάσεων που θα εφαρμοστούν από τον Τραμπ έχουν συνεκτιμηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και για τη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί οι εκτιμήσεις, ανέφερε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
«Θα έχουμε και εμείς μία μείωση όπως και όλη η Ευρώπη, από το 2,7%, που είμαστε πάνω από το μέσο όρο της κοινότητας σήμερα, θα ευθυγραμμιστούμε στον μέσο όρο της Ευρωζώνης που θα είναι 1,3%. Άρα θα υπάρχει μία μείωση του ρυθμού πολύ σημαντική και με ό,τι συνεπάγεται αυτό, μείωση των πλεονασμάτων των δημοσιονομικών».
«Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον επενδυτικό τομέα, τις επενδύσεις σε κρίσιμους και καινοτόμους τομείς της οικονομίας μας και ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε την εθνική στρατηγική σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. γιατί από τη τεχνητή νοημοσύνη θα παιχθεί το αν θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και την παραγωγικότητά μας» υπογράμμισε στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά στη διεθνή οικονομία, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε τα εξής.
«Έχει απειλήσει ότι θα εφαρμόσει 60% δασμούς απέναντι στην Κίνα. Βεβαίως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί αυτό το ποσοστό να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Κίνα και κυρίως για να σταματήσει η Κίνα να επιδοτεί την εγχώρια παραγωγή της για να δημιουργεί πλεονάσματα τα οποία προσπαθεί να εξάγει στο εξωτερικό. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μπορεί να φορολογηθούν στο 20%. Και βεβαίως πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν αντίποινα από την πλευρά της Κίνας και αυτό θα διαταράξει οπωσδήποτε το διεθνές εμπόριο. Βέβαια, η Κίνα βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση αυτή τη στιγμή, διότι βρίσκεται σε περίοδο επιβράδυνσης του ρυθμού μεγέθυνσής της, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός διαμορφώθηκε το 2024 γύρω στο 5%, αλλά είναι χαμηλός ρυθμός σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η Κίνα. Νομίζω όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει Ευρώπη. Διότι εάν εφαρμόσει ο Τραμπ τις απειλές του για εφαρμογή δασμών 10% τότε η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα περισσότερο, γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, κυρίως η Γερμανία».
Η Ευρώπη όμως έχει και ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη. «Έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα προς όφελός της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι 158 δισεκατομμύρια και βεβαίως, αν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά και αναγκαστεί η Ευρώπη να εφαρμόσει αντίμετρα που δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τότε θα έχουμε μία συρρίκνωση του εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Και η συρρίκνωση του εμπορίου σημαίνει και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, της δραστηριότητας των επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών, που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω της αύξησης της ενέργειας» ανέφερε.
Ο πληθωρισμός είναι ο τρίτος κίνδυνος που επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνέχισε ο κ. Ρουμελιώτης, «διότι αν αυξηθούν οι δασμοί, σίγουρα θα έχει πληθωριστικές επιπτώσεις αυτό όχι μόνο στην Αμερική αλλά και γενικότερα, διότι θα αυξήσουν τους δασμούς τους και οι άλλες χώρες και επομένως θα πληγεί η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού των διαφόρων χωρών».
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν μία μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας τους μέχρι το 2029, τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ μέρος των αποφάσεων που θα εφαρμοστούν από τον Τραμπ έχουν συνεκτιμηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και για τη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί οι εκτιμήσεις, ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης. «Θα έχουμε και εμείς μία μείωση όπως και όλη η Ευρώπη, από το 2,7%, που είμαστε πάνω από το μέσο όρο της κοινότητας σήμερα, θα ευθυγραμμιστούμε στον μέσο όρο της Ευρωζώνης που θα είναι 1,3%. Άρα θα υπάρχει μία μείωση του ρυθμού πολύ σημαντική και με ό,τι συνεπάγεται αυτό, μείωση των πλεονασμάτων των δημοσιονομικών».
«Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον επενδυτικό τομέα, τις επενδύσεις σε κρίσιμους και καινοτόμους τομείς της οικονομίας μας και ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε την εθνική στρατηγική σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. γιατί από τη τεχνητή νοημοσύνη θα παιχθεί το αν θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και την παραγωγικότητά μας» υπογράμμισε στη συνέχεια.
Διαβάστε επίσης
Ενδιαφέρον Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου
Sunlight Group: Στα χέρια της το 51% της Lehmann Marine
Φυσικό αέριο: Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν το ύψος των τιμών