THEPOWERGAME
Ένα αξιόλογο μέρος από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων αποτελούν σήμερα τα ιδιωτικά έργα, παρά το γεγονός πως η συζήτηση για τον κλάδο επικεντρώνεται στις μεγάλες κρατικές συμβάσεις. Η ανάληψη ιδιωτικών έργων από την ΤΕΡΝΑ, την AKTOR την ΑΒΑΞ και τη ΜΕΤΚΑ έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική το τελευταίο διάστημα λόγω του αυξημένου όγκου επενδύσεων που προωθούνται, αλλά και του μεγέθους αυτών των επενδύσεων, με επίκεντρο το Ελληνικό.
Πρόκειται για στρατηγική που προσφέρει στους κατασκευαστές μια αξιόπιστη εναλλακτική αφού τα ιδιωτικά έργα εξασφαλίζουν υγιή συμβόλαια, όταν υπάρχει ισχυρός επενδυτής, ενώ παράλληλα ανοίγουν νέους δρόμους δράσης και επεκτείνουν το αποτύπωμα των εταιρειών στον τομέα. Εγκυμονεί, όμως, και κινδύνους αφού οι ιδιώτες “δένουν” τις συμβάσεις με ισχυρές ρήτρες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περιοριστούν σημαντικά τα περιθώρια. Γι’ αυτό και καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις αποχώρησης εργολάβων από διαγωνισμούς για ιδιωτικά έργα, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν επειδή π.χ. εκτοξεύθηκε το κόστος των υλικών.
Σημειώνεται πως μεγάλο τμήμα της αγοράς ιδιωτικών (οικοδομικών κυρίως) έργων πηγαίνει σήμερα σε μικρότερες, εξειδικευμένες, τεχνικές εταιρείες οι οποίες έχουν και μακροχρόνια συμβόλαια ή σχέσεις με μεγάλους ομίλους από το χώρο των ξενοδοχείων, της λιανικής, κ.λπ.
Τα στρατηγικά βήματα της AKTOR στα ιδιωτικά έργα και ο ρόλος του Ελληνικού
Τα έργα της Lamda Development στο Ελληνικό αποτελούν σημείο αναφοράς για τις μεγάλες εργολαβίες του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, σ’ αυτές πρωταγωνιστεί η AKTOR (πρώην Intrakat) που με σε κοινοπραξία με τη Bouygues Batiment International, έχει αναλάβει την κατασκευή του εμβληματικού ουρανοξύστη «Riviera Tower» με τους 50 ορόφους και τα 200 διαμερίσματα. Παράλληλα, έχει αναλάβει και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού με τη ΜΕΤΚΑ. Eπίσης, είναι ο προτιμητέος ανάδοχος και για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, αναλαμβάνοντας ένα έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση ανάπτυξης. Εκτός της επένδυσης του Ελληνικού, η εταιρεία είναι ανάδοχος της α’ φάσης, που αφορά τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά.
Το μεγάλο deal της ΑΒΑΞ με το ΙΣΝ και τα σχέδια με τη Dimand
Η ΑΒΑΞ με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων να ανέρχεται σήμερα σε 3,2 δισ. ευρώ, προβλέπεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα ιδιωτικά έργα. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην ανέγερση του The Ellinikon Mall σε συνεργασία με την ιταλική Rizzani de Eccher. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος AΒΑΞ, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των υποδομών για τη λειτουργία του Ελληνικού, κατασκευάζει την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού, μήκους 1,3 χιλιομέτρων με 3 λωρίδες κυκλοφορίας.
Ένα ωστόσο από τα σημαντικότερα ιδιωτικά έργα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ είναι η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, ύψους 443 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει δωρεάν στο ελληνικό κράτος το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, που θα θεμελιωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία και θα λειτουργήσουν ως υπερσύγχρονα νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας στην ελληνική περιφέρεια. Επίσης, η εταιρεία είναι μέτοχος και στην εταιρεία που θα αξιοποιήσει, σε συνεργασία με την Dimand, το βιομηχανικό ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ στην περιοχή του Φαλήρου. Πρόκειται για το ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 19 στρεμμάτων.
Το σημαντικό μερίδιο της ΜΕΤΚΑ
Στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο που διαθέτει στην παρούσα φάση η ΜΕΤΚΑ (όμιλος Metlen), διεκδικώντας και άλλα ιδιωτικά έργα. Παράλληλα, έχει αναλάβει την κατασκευή του πολυτελούς ξενοδοχείου IKOS Kissamos στην Κρήτη, ενώ θα κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria στο Ελληνικό. Η ΜΕΤΚΑ έχει υπογράψει και με τη Dimand, προκειμένου να προχωρήσει στην ανακατασκευή και ανάπλαση των κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς επί της οδού Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται, ότι η Dimand έχει υπογράψει με την τράπεζα συμφωνία για να αναλάβει και να παραδώσει έτοιμο το συγκεκριμένο ακίνητο, προχωρώντας σε μία σειρά από απαιτούμενες παρεμβάσεις κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωτοστατεί στη θεμελίωση των ιδιωτικών έργων
Κυρίαρχη ωστόσο στα ιδιωτικά έργα είναι σήμερα η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς μέσα στο 2025 θα τρέξει έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει και το συγκρότημα γραφείων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, ακριβώς απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι. Εκεί, οι εταιρείες Dimand, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος του Ιατρικού έχουν συνεργαστεί για την ανάπτυξη ενός πράσινου συγκροτήματος γραφείων, συνολικής επιφανείας 11.500 τ.μ. Εξ αυτών, περίπου 4.000 τ.μ. αφορούν το νέο μέγαρο του ΤΕΕ (καθώς πρόκειται για σύμβαση αντιπαροχής), ενώ τα υπόλοιπα 7.500 τ.μ. θα αφορούν ένα διαφορετικό κτίριο γραφείων, που θα εκμισθωθεί σε τρίτους. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κατασκευάζει το συγκρότημα γραφείων THE GRID, σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, το οποίο είναι συνολικής επιφάνειας 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Το The Grid αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, την οποία η Noval Property υλοποιεί από κοινού με την Brook Lane Capital. Οι εν λόγω χώροι αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΥ εντός του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση να ξεκινήσει μέσα στο 2026.
Εντός του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του IRC, του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο, στο Ελληνικό που προωθείται από την κοινοπραξία Hard Rock International-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για μια επένδυση υψηλού επιπέδου που θα φτάσει συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ και θα ανοίξει 3.000 θέσεις εργασίας όταν λειτουργήσει, ενώ θα εισφέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση προς το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα 30 χρόνια.
Το έτερο σημαντικό έργο αφορά την ανάπτυξη του νέου κτιρίου διοίκησης της ΔΕΗ στο παλιό στρατόπεδο Πλέσσα στη Λ. Μεσογείων, πλησίον του κτιρίου του υπ. Αμυνας. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού επί σειράν ετών κι όπως φαίνεται πλέον προχωράει , με την ΤΕΡΝΑ να έχει αναλάβει την πρώτη των σχετικών εργασιών (εκσκαφές, χωματουργικά και αντιστηρίξεις). Στόχος της ΔΕΗ είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου κτιρίου γραφείων επιφανείας 10.500 τ.μ. επί οικοπέδου 30,5 στρεμμάτων. Η ΔΕΗ έχει μισθώσει το ακίνητο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για τα επόμενα 50 χρόνια, με δικαίωμα 10ετούς παράτασης.
Ο όμιλος «Σκλαβενίτη» επίσης προωθεί επένδυση ανάπλασης του πρώην εργοστασίου της «Πίτσος» στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Πρόκειται για ένα ακίνητο επιφανείας 53.400 τ.μ. όπου έως το 2021 λειτουργούσε το εργοστάσιο της «Πίτσος». Το ακίνητο προβλέπεται να μετατραπεί σε νέο εμπορικό κατάστημα της αλυσίδας, ενώ μόνο η αγορά του ακινήτου υπολογίζεται ότι κόστισε 26 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τη RENCO (50%-50%) ανέλαβε να κατασκευάσει το data center της Microsoft στα Σπάτα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 79,6 εκατ. ευρώ και αφορά μια εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου.
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
Τα “ψιλά γράμματα” στο Σπίτι μου 2
Οι λεπτομέρειες των νέων επενδύσεων της AKTOR στις ΑΠΕ